rekao da EU mora da investira u sve zemlje zapadnog balkana

Borel: EU ima vodeću ulogu u dijalogu Srbije i Kosova

"Ako ne možemo da riješimo problem u našem neposrednom susjedstvu, kako možemo da se pretvaramo da smo geopolitički akter", rekao je Borel

5708 pregleda 0 komentar(a)
Borel, Foto: AP Photo
Borel, Foto: AP Photo

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borel izjavio je danas da je srećan što su SAD htjele da pomognu u dijalogu Srbije i Kosova, ali da Brisel ima vodeću ulogu u tom procesu.

"Samo EU može dati ponudu tako važnu za te ljude, a to je evropska perspektiva", izjavio je Borel na onlajn debati povodom 10. godišnjice Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) "EU u svijetu koji se mijenja - zadržati kurs u teškim vremenima".

Borel je rekao da EU mora da investira, da se angažuje i da sarađuje u svim oblastima sa zemljama Zapadnog Balkana, jer je to neposredno susjedstvo EU.

"Ako ne možemo da riješimo problem u našem neposrednom susjedstvu, kako možemo da se pretvaramo da smo geopolitički akter", rekao je Borel.

Podsjetivši da je nedavno bio u Sarajevu, prilikom obilježavanja 25. godišnjice potpisivanja Dejtonskog sporazuma, Borel je rekao da je "tužno" što je bilo nemoguće organizovati zajedničku proslavu tog događaja.

"Podjele i dalje ostaju, istorijske rane su veoma duboke, ostali su ožiljci na psihološkoj koži. Ali ne možemo da osporimo njihovu evropsku perspektivu", rekao je šef evropske diplomatije.

Borel je dodao da se šest odsto stanovništva Bosne i Hercegovine odselilo u centralnu Evropu i da EU mora da investira da bi se zaustavila emigracija.

"Ne možemo da dozvolimo da imamo slabu tačku u srcu Evrope", rekao je Borel.

Havijer Solana, koji je bio visoki predstavnik EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbjednost od 1999. do 2009. godine, izjavio je da se pregovori Srbije i Kosova moraju nastaviti i da se mora brzo djelovati.

"Rusija želi da ima Srbiju u svojoj orbiti. Ponuditi Srbiji mogućnost da postane dio EU je fundamentalno", rekao je Solana.

Preporučujemo za Vas