Parlament Rumunije izabrao proevropsku Vladu desnog centra

"Uvjeravam vas da neću iznevjeriti vaše povjerenje. Učinićemo sve što možemo da ostvarimo dva cilja, da što prije prevaziđemo zdravstvenu krizu i da stavimo ekonomiju na noge", rekao je Kicu poslanicima

1757 pregleda 0 komentar(a)
Florin Kicu, Foto: Reuters
Florin Kicu, Foto: Reuters

Parlament Rumunije je danas izabrao proevropsku Vladu desnog centra na čijem će čelu biti ekonomista Florin Kicu iz Nacionalne liberalne stranke (PNL).

PNL doskorašnjeg premijera Ludovika Orbana biće stožerna partija Vlade, dok će u opoziciji ostati Socijaldemokratska partija (PSD) koja je osvojila najviše glasova na izborima 6. decembra.

Za izbor Vlade glasalo je 260 od 465 poslanika, a protiv je bilo 186.

Uz PNL, novu vladajuću većinu čini savez reformskih stranaka USR-PLUS i partija mađarske manjine UDMR.

Kicu (48), bivši bankar i ministar finansija, postaje premijer u vrijeme kada se Rumunija suočava sa teškom borbom protiv pandemije koronavirusa i njenih ekonomskih posljedica.

"Uvjeravam vas da neću iznevjeriti vaše povjerenje. Učinićemo sve što možemo da ostvarimo dva cilja, da što prije prevaziđemo zdravstvenu krizu i da stavimo ekonomiju na noge", rekao je Kicu poslanicima.

Prije nego što je 2016. ušao u politiku, Kicu je radio za centralnu banku Novog Zelanda i za Evropsku investicionu banku. Studirao je u SAD.

Na izborima 6. decembra PSD je osvojila oko 30 odsto glasova, PNL oko 25 odsto, a koalicija USR-PLUS oko 15 odsto glasova.

PSD, koja je vladala Rumunijom od pada komunizma 1989. godine do 2019. godine, suočavala se prethodnih godina sa brojnim kritikama i iz zemlje i iz EU, kao i sa masovnim protestima građana zbog nastojanja da kontroliše pravosudni sistem i niza korupcionaških skandala čiji su akteri bili njeni istaknuti članovi.

Rumunija je i prije pandemije koronavirusa bila teško pogođena siromaštvom, pošto više od 25 odsto od 19 miliona stanovnika živi sa manje od 5,5 dolara na dan. Pandemija je dodatno pogoršala strukturne probleme i dovela pred kolaps prenapregnut zdravstveni sistem.

Bonus video: