Britanci identifikovali još jedan novi soj koronavirusa

Prikupljeni dokazi ukazuju da je nova varijanta koronavirusa "dodatno mutirala" u odnosu na onaj soj zbog kojeg je britanska vlada prethodnih dana pooštrila mjere u velikom dijelu Engleske i zbog čijeg širenja su mnoge zemlje obustavile saobraćaj sa Velikom Britanijom

11124 pregleda 4 komentar(a)
Mat Hankok, Foto: Reuters
Mat Hankok, Foto: Reuters

Britanski naučnici su identifikovali još jedan novi soj koronavirusa, izjavio je ministar zdravlja Velike Britanije Mat Hankok.

Novi soj je registrovan kod dvije osobe koje su imale kontakt sa ljudima koji su nedavno došli iz Južne Afrike, rekao je Hankok.

On je kazao da svako ko je u prethodne dvije nedjelje bio u Južnoj Africi odmah mora da ode u izolaciju, kao i osobe s kojima je bio u bliskim kontaktu.

Dodao je da prikupljeni dokazi ukazuju da je nova varijanta koronavirusa "dodatno mutirala" u odnosu na onaj soj zbog kojeg je britanska vlada prethodnih dana pooštrila mjere u velikom dijelu Engleske i zbog čijeg širenja su mnoge zemlje obustavile saobraćaj sa Velikom Britanijom.

Velika Britanija je objavila da su u prethodna 24 časa od koronavirusa umrle 744 osobe, najviše u jednom danu od 29. aprila.

Registrovano je više od 39.200 novih infekcija, najviše u jednom danu od početka epidemije.

Međutim, poređenja sa prvim nedjeljama pandemije nisu adekvatna, pošto je tada bilo znatno manje testiranja.

Mnoge od novih infekcija povezane su sa novim sojem koronavirusa, registrovanim u Londonu i jugoistočnoj Engleskoj, koji se znatno brže prenosi od dosadašnjih.

Zaraza koronavirusom potvrđena je u Velikoj Britaniji kod više od 2.100.000 ljudi, od kojih je umrlo više od 69.000.

Više mrtvih od Velike Britanije u Evropi ima jedino Italija, gdje je umrlo više od 70.300 ljudi, a u svijetu SAD, Brazil, Indija i Meksiko.

Bonus video: