FOTO Mećava izazvala haos u Španiji, danas se očekuje još snijega

Međunarodni aerodrom u Madridu zatvoren od sinoć i ostaće zatvoren iz bezbjednosnih razloga cijeli dan danas

9995 pregleda 2 komentar(a)
Detalj iz Madrida, Foto: Reuters
Detalj iz Madrida, Foto: Reuters

Mećava koja je sinoć zahvatila Španiju napravila je haos u zemlji, stotine automobila su ostali blokirani, aerodrom u Madridu zatvoren i zemlja paralizovana dok se najgore tek očekuje - dodatnih 20 i više centimetara snijega što su meteorolozi prognozirali za danas.

Zbog sniježnih padavina, najvećih u posljednjih 50 godina u toj zemlji, koje nisu oslabile tokom noći, crveni meteoalarm je na snazi u pet regiona u centru Španije od jutros.

Na prvom mjestu je to region Madrida, gdje je prekinut javni autobuski saobraćaj, skupljanje smeća i gdje je međunarodni aerodrom zatvoren od sinoć i ostaće zatvoren iz bezbjednosnih razloga cijeli dan danas.

Juče je oko 30 letova već bilo otkazano, a gotovo isto toliko aviona primorano je da sleti drugdje. Odložen je i fudbalski meč između madridskog Atletika i Atletik Bilbaa.

"Današnji dan je bio težak, ali sjutra će biti još teže. Gradske vlasti Madrida će uložiti sve napore, ali potrebno nam je da sjutra ostanete u svojim kućama", napisao je u videu objavljenm pred ponoć gradonačelnik Madrida Hose Luis Martines-Almeida.

Snijeg je poremetio saobraćaj na gotovo 400 puteva, prema navodima saobraćajnih vlasti.

Agencija za bezbjednost i hitna pitanja regiona Madrida navela je da su njihove ekipe radile cijelu noć da pomognu zarobljenim vozačima i da su oslobodili 1.000 vozila, pozivajući druge da budu strpljivi.

U Madridu, gdje nije palo toliko snega od 1971. godine, viđeni su skijaši koji idu do čuvenog trga Puerta del Sol i čak jedan čovjek na sankama koje vuče pet pasa.

Pored Madrida nevreme je pogodilo Aragno, oblasti Valensije, Kastilje-La Manča i Katalonije.

Prema meteorološkoj agenciji AEMET predviđeno je još 20 centimetara snijega za danas u Madridu i u središtu zemlje, a do 50 centimetara na višim područjima u toj zoni.

Bonus video: