uslov je izdavanje dozvole u evropskoj uniji

Kurc želi da se ruska i kineska vakcina proizvode u Austriji

On je objasnio kako je u ovom trenutku najvažnije da se u najkraćem mogućem obezbijedi što je više moguće sigurnih vakcina

5040 pregleda 6 komentar(a)
Sebastian Kurc, Foto: Reuters
Sebastian Kurc, Foto: Reuters

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc izjavio je danas kako želi da se ruska i kineska vakcina protiv koronavirusa proizvode i u Austriji, javila je agencija Hina prenoseći njegovu izjavu za nedjeljno izdanje njemačkog dnevnika Di Velt (Die Welt).

"Uslov za proizvodnju je izdavanje dozvole za ove vakcine i u Evropskoj uniji. Tada bi Austrija sigurno pokušala da proizvodne kapacitete kod austrijskih kompanija stavi na raspolaganje za proizvodnju ruske i kineske vakcine", rekao je Kurc.

On je objasnio kako je u ovom trenutku najvažnije da se u najkraćem mogućem obezbijedi što je više moguće sigurnih vakcina.

Austrijski kancelar je rekao da on sam ne bi imao ništa protiv da se vakciniše ruskom ili kineskom vakcinom.

"Kod vakcina se prije svega radi o efikasnosti, bezbjednosti i dostupnosti, a ne o geopolitičkim borbama", ocenio je Kurc.

On je Evropskoj agenciji za ljekove (EMA) zamjerio sporost i suvišan birokratski pristup u procesu izdavanja dozvole za vakcine, naglašavajući da je "taj proces izvan EU puno brži".

Po ocjeni austrijskog kancelara, popuštanje epidemiološke situacije nastupiće na ljeto, ali će sljedeći mjeseci biti teški.

Austrija je najavila da će od ponedjeljka ublažiti epidemiološke mjere i dozvoliti rad frizerima, muzejima i maloprodajnim objektima.

Vlasti u njemačkoj pokrajini Bavarskoj, koja se graniči s Austrijom, kritikovale su najavljeno popuštanje zbog bojazni da bi to moglo ugroziti trenutni pad broja novozaraženih u Njemačkoj, navodi Hina.

Preporučujemo za Vas