EU protjerala troje ruskih diplomata

Nakon neuspješne i ponižavajuće posjete Moskvi prošle nedjelje, šef evropske diplomatije Žozep Borel suočio sa zahtjevima da podnese ostavku.

3245 pregleda 53 reakcija 1 komentar(a)
Ruska ambasada u Stokholmu, Foto: REUTERS
Ruska ambasada u Stokholmu, Foto: REUTERS

Njemačka, Poljska i Švedska protjerale su juče troje ruskih diplomata u koordinisanom potezu kao odgovor na protjerivanje troje diplomata EU od strane Rusije prošle nedjelje dok je evropski šef diplomatije boravio u posjeti Moskvi.

Recipročno protjerivanje diplomata naglašava krhkost odnosa između Istoka i Zapada i eroziju povjerenja između bivših hladnoratovskih neprijatelja, ocjenjuje Rojters.

Rusija je ranije kao razlog protjerivanja evropskih diplomata navela njihovo učešće u protestima protiv zatvaranja opozicionara Alekseja Navaljnog.

Njemačko ministarsvo inostranih poslova je u jučerašnjem saopštenju povodom protjerivanja ruskog diplomate navelo je da je njemački predstavnik kojeg je protjerala Moskva samo „obavljao svoj zadatak izvještavanja o događajima sa lica mjesta na zakonit način“. Švedska je ponovila stav Njemačke i nazvala protjerivanje diplomata „neprihvatljivim“.

Poljsko ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da je naredilo članu ruskog konzulata u gradu Poznanu da napusti zemlju u skladu „sa principom reciprociteta i u koordinaciji sa Njemačkom i Švedskom“.

Portparolka ruskog ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova kazala je za rusku državnu televiziju da su postupci tri članice EU „neopravdani, neprijateljski i nastavak aktivnosti koje Zapad preduzima protiv naše zemlje što se može smatrati uplitanjem u unutrašnja dešavanja“.

Nakon neuspješne i ponižavajuće posjete Moskvi prošle nedjelje, šef evropske diplomatije Žozep Borel suočio sa zahtevima da podnese ostavku.

Borel je krajem prošle sedmice otputovao u Moskvu kako bi pokrenuo dijalog i pozvao na oslobađanje Navaljnog.

Međutim, ruske vlasti su dok je Borel boravio u Moskvi protjerale trojicu zapadnih diplomata i kritikovale EU kao nepouzdanog partnera, a Borel ne samo o nije uspio ništa da učini za Navaljnog, već je u razgovorima kritikovao politiku SAD prema Kubi i hvalio rusku vakcinu.

U nedjelju, da bi se odbranio od sve glasnijih kritika, Borel je na svom blogu napisao da je bio žrtva „agresivno režirane konferencije za novinare u Moskvi” i da je za protjerivanje diplomata saznao preko „društvenih mreža”.

„Rusija sve više kida veze sa Evropom”, ocijenio je Borel, i preporučio uvođenje ciljanih sankcija protiv pojedinih ruskih zvaničnika.

Estonski evroposlanik Riho Teras uputio je predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen pismo u kojem je ocijenio da ona treba da preduzme mere protiv Borela, ako on sam ne podnese ostavku.

Teras je pozvao i druge poslanike da potpišu pismo, u kojem je naveo da je Borel „nanio ozbiljnu štetu ugledu EU” i „dostojanstvu” sopstvene funkcije visokog predstavnika.

Evropska komisija je međutim saopštila da ne žali zbog Borelove posjete Moskvi u ulozi koordinatora evropske spoljne politike jer je Rusija na putu sukoba - što je Borel pokušao da spriječi.

„Posjeta je bila neophodna. Ne odustaje se od posjete zato što je teška“, kazao je portparol Komisije Erik Mamer u Briselu. „Neka posjeta nije uspješna ili neuspješna na osnovu onoga što se događa u jednom određenom trenutku“

Bonus video: