Borel: Putin se boji demokratije

Govor šefa diplomatije je najoštrija kritika EU na račun Moskve od pripajanja Krima 2014.

3541 pregleda 7 komentar(a)
“Rusija nastoji da nas podijeli”: Borel, Foto: Reuters
“Rusija nastoji da nas podijeli”: Borel, Foto: Reuters

Šef diplomatije Evropske unije upozorio je juče Moskvu da bi se mogla suočiti sa novim sankcijama zbog zatvaranja kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog. On je za vladu predsjednika Vladimira Putina rekao da je nemilosrdna, autoritarna i da se boji demokratije.

Žozep Borel je rekao da je njegova posjeta Moskvi u petak potvrdila njegov stav da Rusija želi da raskine sa Evropom i da podijeli Zapad.

“Ruska vlada ide zabrinjavajućim autoritarnim putem”, rekao je Borel, koji se u Moskvi založio za oslobađanje Navaljnog i uzalud tražio da ga posjeti u zatvoru.

“Izgleda da gotovo nema nimalo prostora za razvoj demokratskih alternativa... oni su nemilorsni u gušenju bilo kakvog pokušaja u tom pravcu”, rekao je u obraćanju Evropskom parlamentu. Borel je dodao da vjeruje da Kremlj vidi demokratiju kao “egzistencijalnu prijetnju”.

Njegovi komentari, prema ocjeni Rojtersa, ukazuju na zaoštravanje stava EU prema Rusiji, koja uveliko snabdijeva Evropu energijom.

“Rusija nastoji da nas podijeli”, rekao je Borel.

Tokom Borelovih razgovora sa ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovom, koje je Borel opisao kao užarene, Moskva je protjerala diplomate iz Njemačke, Poljske i Švedske, izazvavši recipročan odgovor Berlina, Varšave i Stokholma. Borel je rekao da je za protjerivanja iz Rusije saznao tek na društvenim mrežama tokom posjete koju su obilježile i kritike Lavrova na račun EU kao “nepouzdanog partnera”.

Mnogi poslanici Evropskog parlamenta su ocijenili da je cilj Kremlja bio da ponizi Borela u petak u Moskvi i pošalje poruku da bi Zapad trebalo da se kloni unutrašnjih stvari Rusije. Najmanje 81 poslanik je pozvao na Borelovu ostavku. Borel je kazao da su ciljane sankcije jedna od opcija za Rusiju, ali da je na državama EU da odluče.

Dva Navaljnijeva saveznika pozvala su zapadne izaslanike da uvedu sankcije istaknutim ruskim političarima i biznismenima, sudijama i bezbjednosnim šefovima, kazale su juče zapadne diplomate.

Moskva je njihov apel osudila kao izdaju, prenio je Rojters.

Vladimir Ašurkov i Leonid Volkov su u video razgovoru sa predstavnicima članica EU i izaslanicima iz Britanije, SAD, Kanade i Ukrajine, predložili da se oslabe oni koji su nagomilali bogatstvo i uticaj, dok se obični Rusi muče da sastave kraj s krajem. Meta sankcija bi trebalo da budu imovina i sloboda putovanja.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je rekla da su Navaljnijevi saveznici tokom video poziva u ponedjeljak dobili instrukcije kako da podriju rusku politiku. Ona je članove Navaljnijeve Fondacije za borbu protiv korupcije opisala kao “agente uticaja” koji djeluju u ime NATO-a.

Bonus video: