Francuska otvorila arhivu o periodu genocida u Ruandi

Više dokumenata, posebno diplomatski telegrami i povjerljive bilješke, pojavilo se u izvještaju o ulozi Francuske u Ruandi između 1990. i 1994. godine, koji je komisija istoričara podnijela krajem marta

3634 pregleda 3 komentar(a)
Detalj iz Francuske, Foto: Beta/AP
Detalj iz Francuske, Foto: Beta/AP

Francuska je danas otvorila široj javnosti arhivu o događajima u Ruandi između 1990. i 1994. godine, 27 godina od početka genocida nad Tutsima u toj zemlji, objavio je tamošnji Službeni glasnik.

Riječ je o arhivi bivšeg predsjednika Fransoa Miterana i tadašnjeg premijera Eduara Baladira.

Više dokumenata, posebno diplomatski telegrami i povjerljive bilješke, pojavilo se u izvještaju o ulozi Francuske u Ruandi između 1990. i 1994. godine, koji je komisija istoričara podnijela krajem marta.

Izvještaj se odnosi na ulogu Francuske tokom četiri odlučujuće godine kada se dogodio genocid vladajućih Hutua nad 800.000 Tutsa između aprila i jula 1994. godine.

Istoričari posebno ukazuju na odgovornost Miterana i generalštaba koji su zanemarivali upozorenja na opasnost od genocida.

Više komemoracija je planirano, uključujući i u Francuskoj, povodom 27 godina od početka genocida.

Francuski predsjednik Emanuel Makron je izrazio nadu u "nepovratno" zbližavanje sa Kigalijem.

Iako je došlo do otopljavanja odnosa dvije zemlje dolaskom na vlast Makrona 2017. godine, uloga Francuske u Ruandi je i dalje delikatna tema.

Bonus video: