U maju raspodjela vakcina iz EU za Zapadni Balkan

Distribucija vakcina krenuće od početka maja. Bosna i Hercegovina će dobiti najveći udio sa 214.000 doza, zatim Albanija sa 145.000 i Sjeverna Makedonija sa 119.000. Srbija je posljednja sa 36.000 planiranih doza

8020 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.04.2021. 12:31h

Austrija planira do avgusta usmjeriti 651.000 doza Fajzer/Biontek vakcina protiv koronavirusa u šest zemalja Zapadnog Balkana u sklopu plana Evropske unije za pružanje pomoći susjednim zemljama i Africi, saopšteno je iz ove zemlje, prenosi Rojters (Reuters).

Evropska komisija je u januaru predstavila svoje planove mehanizma za razmjenu vakcina. Tada je iz Austrije takođe saopšteno da će oni djelovati kao koordinatori mehanizma za Zapadni Balkan, te da će prvu preraspodjelu doza možda pratiti i druge.

"Ovom inicijativom pokazujemo da ne ostavljamo regiju iza sebe", rekao je austrijski ministar vanjskih poslova Aleksander Šalenberg na konferenciji za novinare.

Austrija je učestvovala u pregovorima između Bionteka i Fajzera i zemalja primatelja, a i osiguraće prelazno finansiranje od 11 miliona eura, i ako će doze biti plaćene iz EU fonda pomoći za zemlje kandidate i potencijalne kandidate.

"Ovo nema apsolutno nikakve veze s vakcinama u Austriji i drugim državama članicama EU", rekao je Šalenberg i dodao da ove doze ne dolaze iz nacionalnih kvota već da ih je EU osigurala u svrhu prenošenja na partnere.

Distribucija vakcina krenuće od početka maja. Bosna i Hercegovina će dobiti najveći udio sa 214.000 doza, zatim Albanija sa 145.000 i Sjeverna Makedonija sa 119.000. Srbija je posljednja sa 36.000 planiranih doza.

Predsjednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen je rekla da će u Crnu Goru od maja do kraja avgusta, stići 42.000 doza vakcina koje je finansirala EU.

Varhelji: EU šalje 651.000 doza Fajzer vakcina partnerima na Zapadnom Balkanu

EU će, počev od maja, dostaviti 651.000 doza vakcina kompanije Fajzer partnerima na Zapadnom Balkanu, namijenjenih prije svega zdravstvenim radnicima u "crvenim zonama" borbe protiv koronavirusa, izjavio je u Briselu evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

Varhelji je danas rekao da će, u dogovoru s partnerima na Zapadnom Balkanu, prednost u dobijanju vakcina imati zdravstveni radnici i najugroženije grupe kako bi taj region, kako je rekao, uspio da prevaziđe "ogromne izazove" pandemije koronavirusa.

Evropski komesar je kazao da će vakcine biti plaćene direktno iz 70 miliona eura sredstava iz budžeta EU, namijenjenih podršci Zapadnom Balkanu u suzbijanju pandemije koronavirusa.

"Vakcine će biti dostavljene prije svega zahvaljujući spremnosti vlade Austrije da izdvoji određenu količinu doza za pomoć Zapadnom Balkanu", naveo je Varhelji.

On je rekao da je EU sa partnerima na Zapadnom Balkanu precizirala njihove potrebe i da će njima na osnovu toga biti isporučene određene količine vakcina.

Dodao je da bi svi zdravstveni radnici u prvoj zoni bitke protiv koronavirusa trebalo da budu vakcinisani u roku od tri mjeseca.

Varhelji je takodje izrazio zahvalnost vlastima Srbije što su dio raspoloživih vakcina podijelile sa građanima u regionu.

Evropski komesar je naveo da je EU do sada izdvojila 3,3 milijarde eura za pomoć regionu u jačanju zdravstvenih sistema, što uključuje isporuku vozila za intenzivnu njegu i drugu opremu.

Bonus video: