Navaljni: Optužen sam za pronevjeru donacija, formranje grupe koja podriva prava, vrijeđanje sudije

On tvrdi da ga je u ćeliji posjetio inspektor moćnog Istražnog odbora, zaduženog za krivične istrage. "Rekao mi je da se u našoj dragoj Rusiji vodi istraga o tri nova slučaja. I njima se bavi 21 istražitelj na najvišem nivou. I za svakog od njih, ja sam zločinac. Moja moćna zločinačka organizacija raste. Činim sve više i više zločina", naveo je Navaljni, dodajući da je "genije" podzemlja

2948 pregleda 2 komentar(a)
Navaljni, Foto: Reuters
Navaljni, Foto: Reuters

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni rekao je danas da je predmet tri nove istrage, dok posljednjih nedjelja raste pritisak na njegov pokret i njegove pristalice.

Navaljni je na Instagramu rekao da je optužen za pronevjeru "svih donacija" njegove antikorupcijske organizacije, za formiranje grupe "koja podriva prava ljudi" i za vrijeđanje sudije na nedavnom suđenju.

On tvrdi da ga je u ćeliji posjetio inspektor moćnog Istražnog odbora, zaduženog za krivične istrage.

"Rekao mi je da se u našoj dragoj Rusiji vodi istraga o tri nova slučaja. I njima se bavi 21 istražitelj na najvišem nivou. I za svakog od njih, ja sam zločinac. Moja moćna zločinačka organizacija raste. Činim sve više i više zločina", naveo je Navaljni, dodajući da je "genije" podzemlja.

Navaljni, koji je zatvoren u januaru po povratku u Rusiju nakon trovanja za šta optužuje Kremlj, osuđen je na dvije i po godine zatvora zbog slučaja prevare što opozicija osuđuje.

On je u aprilu štrajkovao glađu zbog uslova u zatvoru.

Od hapšenja nakon čega su izbile masovne demonstracije, ruske vlasti su pojačale pritisak na antikorupcijski pokret Navaljnog, posebno kako se bliže parlamentarni izbori u septembru.

Bonus video: