Šta je Delta soj koronavirusa: 60 odsto zarazniji, vakcinacija ublažava posljedice

Trenutno se hiljadu pacijenata sa koronavirusom nalazi u britanskim bolnicama

39514 pregleda 28 reakcija 28 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Delta soj koronavirusa, koji je sada dominantan u Velikoj Britaniji, 60 odsto je zarazniji od prethodne varijante, piše u danas objavljenoj studiji, samo tri dana nakon odluke vlade o ukidanju posljednjih ograničenja.

Prema toj studiji britanskih zdravstvenih vlasti (Public Health England, PHE), 42.323 slučaja (29.892 prije više od nedjelju dana) soja virusa koji potiče iz Indije, otkrivena su u Velikoj Britaniji, odnosno u 90 odsto slučajeva novozaraženih.

Vlasti, međutim, smatraju "ohrabrujućim" što to povećanje nije praćeno povećanjem broja hospitalizovanih.

Trenutno se hiljadu pacijenata sa koronavirusom nalazi u britanskim bolnicama.

"Podaci pokazuju da program vakcinacije nastavlja da ublažava posljedice ovog soja" među ljudima gdje je veliki broj osoba koje su primile obje doze vakcine, ističe PHE.

Najteže pogođena evropska zemlja sa gotovo 128.000 umrlih, Velika Britanija je sprovela masovnu kampanju vakcinacije, pa je više od 77 odsto odraslih vakcinisano za šest mjeseci.

Nakon restriktivnih mjera tokom zime, vlada je postepeno ukinula ograničenja, ali ukidanje najnovijih mjera, prvobitno planirano za 21. jun, ugroženo je zbog nedavnog povećanja broja zaraženih sa 6.000 do 7.000 novih slučajeva dnevno.

Prema londonskom listu Tajms, vlada Borisa Džonsona sada razmatra odlaganje ukidanja svih mjera za četiri nedjelje, a odluka se očekuje u ponedjeljak.

Bonus video: