optužen je da je potrošio gotovo dva puta više od dozvoljenog

Suđenje Sarkoziju: Trvdi da nije ilegalno finansirao predsjedničku kampanju

Sud u Parizu pokušava da utvrdi da li je znao za sistem lažnih računa koji je trebalo da prikrije pretjerano trošenje

3319 pregleda 7 komentar(a)
Sarkozi, Foto: Reuters
Sarkozi, Foto: Reuters

Bivši francuski predsjednik Nikola Sarkozi demantovao je danas na suđenju optužbu da je ilegalno finansirao svoju kampanju za predsjedničke izbore 2012. godine i tvrdio da nije uradio bilo šta protivzakonito.

Sarkozi (66), optužen je da je potrošio gotovo dva puta više od 22,5 miliona eura koliko je maksimalno zakonski dozvoljeno za predsjedničku trku koju je izgubio od socijaliste Fransoa Olanda.

Sarkozi je danas prvi put bio na suđenju koje je počelo prošlog mjeseca.

Sud u Parizu pokušava da utvrdi da li je znao za sistem lažnih računa koji je trebalo da prikrije pretjerano trošenje.

"Imate pred vama nekog čiji život je posvećen politici gotovo 40 godina", rekao je on opisujući kako je učestvovao u više od 40 mitinga, pored novinskih intervjua i televizijskih emisija od februara do maja 2012. godine.

U ljutitom tonu Sarkozi je rekao da je imao političko vođstvo kampanje, ali da nije bio uključen u organizacione i logističke detalje, naglašavajući da je kao tada aktuelni predsjednik imao druge prioritete.

Rekao je da "nikad" nije dao direktne instrukcije davaocima usluga zaduženim za organizovanje predizbornih skupova jer je imao tim koji je to radio.

Sarkozi je čvrsto demantovao da je njegova izborna kampanja 2012. godine za izbor na drugi mandat organizovana u mnogo većim razmjerama nego njegova uspješna predsjednička kampanja 2007. čije finansiranje nije dovodeno u pitanje.

"Volio bih da mi neko objasni kako je moja kampanja bila veća 2012. nego 2007. To nije tačno. I ako neko to zna, to sam ja", rekao je on.

On je ovo rekao kao odgovor na zaključke istražnog sudije da su Sarkozi i njegov tim odlučili da održe spektakularne i skupe skupove 2012. godine.

Ukupni troškovi kampanje su navodno dostigli najmanje 42,8 miliona eura.

Istraga nije ustanovila da li je Sarkozi navodno imao aktivno učešće u tom procesu ili sam naredio pronevjeru.

Pored bivšeg predsjednika, još 12 ljudi i kompanija zadužena za organizovanje izbornih skupova optuženi su izmedju ostalog za krivotvorenje, kršenje povjerenja, pronevjeru i saučesnišvo u ilegalnom finansiranju kampanje.

Suđenje treba da traje do 22. juna, a presuda će biti objavljena kasnije.

Poslije nekoliko skandala francuski zakon od 1990. strogo je ograničio trošenje za političke kampanje.

Ovo suđenje odvija se manje od tri mjeseca od kada je Sarkozi osuđen za korpuciju i trgovinu uticajem u drugom slučaju.

On je uložio žalbu na tu presudu.

Sarkozi se povukao iz aktivne politike 2017. godine, a i dalje ima dosta uticaja iza scene, posebno unutar partije Republikanaca uoči predsjedničkih izbora iduće godine.

Francuski mediji javljaju da on održava redovne kontakte sa predsjednikom Emanuelom Makronom, za koga kažu da ga Sarkozi savjetuje.