"pronašao ih građanin koji je želio da ostane anoniman"

BBC: Povjerljiva dokumenta o britanskom ratnom brodu i mogućoj reakciji Rusije nađena na autobuskoj stanici

Ministarstvo odbrane saopštilo je da je prošle nedjelje informisano "o incidentu u okviru kojeg je građanin pronašao osjetljiva odbrambena dokumenta"

8496 pregleda 4 komentar(a)
Britanski razarač, Foto: Reuters
Britanski razarač, Foto: Reuters

Povjerljiva dokumenta britanskog Ministarstva odbrane, sa detaljima o britanskom ratnom brodu i potencijalnoj reakciji Rusije na njegov prolazak kroz Crno more, pronađena su na jednoj autobuskoj stanici na jugu Engleske, prenio je BBC u nedjelju.

BBC je u izvještaju naveo da je jedan građanin koji je želio da ostane anoniman pronašao dokumenta, na ukupno gotovo 50 strana, "u vlažnoj hrpi na autobuskoj stanici u Kentu u utorak ujutro".

Ministarstvo odbrane saopštilo je da je prošle nedjelje informisano "o incidentu u okviru kojeg je građanin pronašao osjetljiva odbrambena dokumenta".

"Ministarstvo veoma ozbiljno uzima u obzir bezbjednost informacija i istraga je pokrenuta. Zaposleni je u to vrijeme prijavio gubitak (dokumenata)", naveo je portparol ministarstva.

BBC je prenio da su dokumenta, koja su sadržala mejlove i internet prezentaciju, bila povezana sa britanskim ratnim brodom "Difender" koji je prošle nedjelje plovio blizu Krima, koji je Rusija 2014. godine nelegalno pripojila od Ukrajine.

Rusija je u srijedu saopštila da je ispalila hice upozorenja i ispustila bombe na trasi kretanja britanskog razarača da bi ga naterala da napusti, kako Kremlj tvrdi, ruske teritorijalne vode.

Međutim, Britanija i veći dio svijeta navode da taj regon pripada Ukrajini.

Moskva je kasnije pozvala britanskog ambasadora na razgovor u Ministarstvo inostranih poslova zbog, kako je navela, provokacije.

Britanija je odbacila ruske tvrdnje o incidentu.

Navela je da vjeruje da su ispaljeni hici dio prethodno najavljanih ruskih "oružanih vježbi" i dodala da nisu ispuštene bombe.

Potvrdila je da je razarač plovio ukrajinskim vodama, opisujući njegov kurs kao "bezazleni prolazak" u skladu sa međnarodnim pravom.

BBC je prenio da se u dokumentima sugeriše da se očekivala moguća agresivna reakcija Rusije.

Preporučujemo za Vas