Šef diplomatije EU očitao bukvicu slovenačkom premijeru Janezu Janši

Borel je rekao da je bio primoran da ovo precizira pošto ga je kontaktirao iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif i pitao ga da li Janšine izjave predstavljaju zvaničan stav EU

10258 pregleda 4 komentar(a)
Janša, Foto: Reuters
Janša, Foto: Reuters

Šef evropske diplomatije Žozep Borel javno je danas ukorio slovenačkog premijera Janeza Janšu navodeći da čak iako je Janša rotirajući predsjedavajući Evropske unije, nema ovlašćenja da govori u ime Unije, poslije Janšinih optužbi Irana zbog kršenja ljudskih prava.

"Slovenački premijer iako je na čelu šestomjesečnog predsjedavanja EU nema ovlašćenja da govori u ime EU o spoljnoj politici", rekao je Borel na konferenciji za novinare poslije sastanka ministara spoljnih poslova evropske dvadesetsedmorice u Briselu.

Borel je rekao da je bio primoran da ovo precizira pošto ga je kontaktirao iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif i pitao ga da li Janšine izjave predstavljaju zvaničan stav EU.

"Spoljna politika je u nadležnosti zemalja članica, svaka može da ima svoj stav. Ali, u ime EU govori samo predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel, i visoki predstavnik - moja malenkost, kada govori u ime ministara", rekao je Borel.

Borel
Borelfoto: Reuters

Janšine izjave su njegova odgovornost i one ne predstavljaju stav EU i on ne može da pretenduje da govori u ime EU, rekao je Borel.

Iran je u nedjelju osudio "neosnovane optužbe" o kršenju ljudskih prava koje mu je dan ranije uputio Janez Janša povodom berlinskog skupa opozicione grupe Mudžahedin naroda (MEK) u izgnanstvu, zabranjene u Iranu.

"Iranski narod zaslužuje demokratiju, slobodu i poštovanje ljudskih prava i treba čvrsto da ga podrži međunarodna zajednica", rekao je Janša u onlajn poruci skupu i zatražio da "iranski režim bude pozvan na odgovornost zbog kršenja ljudskih prava".

Bonus video: