ZBOG ugrožavaNJA istorijskOG centRA GRADA

Velikim kruzerima zabranjuje se ulazak u Veneciju od avgusta

Brodovi sa više od 25.000 tona bruto težine, duži od 180 metara, i viši od 35 i čije su emisije sumpora iznad 0,1 odsto, više neće moći da uđu u luku Svetog Marka, kanal Svetog Marka i kanal Džudeka

4724 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

U centar Venecije od 1. avgusta neće više moći da uplovljavaju veliki kruzeri, optuženi da ugrožavaju istorijski centar Venecije koji se nalazi na spisku svjetske baštine Uneska, saopštila je danas italijanska vlada.

Italijanski premijer Mario Dragi pozdravio je važnu etapu za očuvanje venecijanskih laguna, koje su decenijama izložene stalnim dolaskom brodova sa milionima posjetilaca tom gradu.

Branioci nasljeđa i životne okoline već godinama ukazuju na velike brodove koji ugrožavaju osjetljivi ekosistem laguna i temelje venecijanskog istorijskog centra.

Rasprava je ponovo pokrenuta prošlog mjeseca sa povratkom kruzera poslije više mjeseci prekida zbog pandemije.

Brodovi sa više od 25.000 tona bruto težine, duži od 180 metara, i viši od 35 i čije su emisije sumpora iznad 0,1 odsto, više neće moći da uđu u luku Svetog Marka, kanal Svetog Marka i kanal Džudeka.

Moraće da pristanu u industrijsku luku Margera, gdje će se obezbijediti infrastrktura, dok će manji kruzeri (sa oko 200 putnika) moći i dalje da pristaju u centar grada, navodi se u saopštenju vlade.

Ministar kulture i nasljeđa Dario Franćeskini rekao je da je Italija time željela da izbjegne konkretan rizik od upisa grada na spisak ugrožene baštine.

Vlada je užurbano danas donijela ovu odluku jer su savjetodavna tijela Uneska predložila krajem juna da se Venecija upiše na spisak ugrožene svjetske baštine, a Komitet svjetske baštine treba da razmatra to pitanje na sastanku u Kini od 16. do 31. jula.

Preporučujemo za Vas