dodatna doza fajzera ili pola moderne

Velika Britanija preporučuje treću dozu vakcine protiv kovida-19 za starije od 50 godina

SZO zatražila od bogatih država da odlože vakcinaciju trećom dozom sve dok svaka zemlja ne vakciniše najmanje 40 odsto svog stanovništva

9499 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Velika Britanija će ponuditi treću dozu vakcine protiv kovida-19 starijim od 50 godina i rizičnim grupama, rekao je danas ministar zdravlja Sadžid Džavid.

On je naveo da je vlada prihvatila preporuku Zajedničkog odbora za vakcinaciju i imunizaciju (JCVI) i da će sljedeće nedjelje početi vakcinacija trećom dozom.

Svjetska zdravstvena organizacija zatražila je od bogatih država da odlože vakcinaciju trećom dozom sve dok svaka zemlja ne vakciniše najmanje 40 odsto svog stanovništva.

"JCVI savjetuje da se ugroženima ponudi dodatna doza, kako bi se povećala individualna zaštita pred zimu", rekao je predsjedavajući odbora profesor Vei Šen Lim, na konferenciji za novinare.

On je savjetovao građanima da prime treću dozu iako se redovno vakcinišu protiv sezonskog gripa.

JCVI je saopštio da su potrebne dodatne injekcije za rizične grupe jer su studije pokazale da imunitet koji se stiče vakcinom slabi s vremenom.

Dodatnu, treću dozu, koja je preporučena starijim od 50 godina, zdravstvenim radnicima, onima koji žive sa osobama sa oslabljenim imunološkim sistemom, treba primiti najmanje šest meseci posle druge doze.

JVC je preporučio Fajzerovu vakcinu za dodatnu dozu, a kao alternativu Moderninu, ali pola doze.

Preporučujemo za Vas