Micotakis: Ne zanima nas trka u naoružanju sa Turskom


"Ne možemo da ignorišemo činjenicu da živimo u vrlo komplikovanom susjedstvu. Ne namjeravam da se sa Turskom takmičim u naoružanju i uvijek im pružam ruku prijateljstva. Stavovi po mnogim pitanjima nam se dosta razlikuju, ali bi trebalo da postoji način da prevaziđemo te razlike kroz dijalog"

1542 pregleda 0 komentar(a)
Micotakis, Foto: Reuters
Micotakis, Foto: Reuters

Grčki premijer Kirijakos Micotakis je rekao da nema namjeru da se sa Turskom takmiči u naoružanju i da se nada da će dvije države razlike moći da pomire kroz dijalog, ali da Grčka mora da brani svoju teritoriju i suvernitet.

Grčka je prije dva dana sa Francuskom potpisala sporazum u oblasti odbrane vrijedan tri milijarde eura, uključujući kupovinu tri francuske fregate za grčku mornaricu.

"Ne možemo da ignorišemo činjenicu da živimo u vrlo komplikovanom susjedstvu. Ne namjeravam da se sa Turskom takmičim u naoružanju i uvijek im pružam ruku prijateljstva. Stavovi po mnogim pitanjima nam se dosta razlikuju, ali bi trebalo da postoji način da prevaziđemo te razlike kroz dijalog", rekao je on na Demokratskom forumu u Atini.

Ipak, dodao je, Grčka mora štititi svoj teritorijalni integritet i suverenost.

Bonus video: