Kurc podnio ostavku

Predložio ministra vanjskih poslova za svog nasljednika

37107 pregleda 449 reakcija 104 komentar(a)
Kurc, Foto: Reuters
Kurc, Foto: Reuters

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc podnio je ostavku nakon što se našao pod istragom zbog sumnje da je počinio korupciju.

Kurc je u izjavi medijima kazao da predlaže ministra vanjskih poslova Aleksandera Šalenberga, karijernog diplomatu, kao njegovog nasljednika, piše Rojters.

Kurc je negirao zloupotrebe i rekao je da je spreman da nastavi da vlada sa svojim koalicionim partnerom, Zelenim. Međutim, ljevičarska stranka je rekla da istraga čini Kurca nepodobnim za funkciju kancelara i pozvala je njegovu stranku da imenuje nasljednika.

Zeleni su u petak počeli razgovore sa tri austrijske opozicione stranke, koje su sve tražile da Kurc podnese ostavku i planiraju da podnesu jedan ili više predloga za izglasavanje nepovjerenja protiv njega na posebnoj sjednici parlamenta u utorak. Da bi predlog bio usvojen, Zeleni ga moraju podržati.

"Stoga bih želio ustupiti mjesto kako bi se okončao zastoj, spriječio haos i osigurala stabilnost", rekao je Kurc u izjavi medijima.

On je dodao da planira da ostane kao lider stranke i da preuzme dužnost lidera poslanika u parlamentu.

Zeleni još nisu rekli da li bi prihvatili Šalenberga.

Tužioci su prije par dana, nakon pretresa kancelarija vladajuće Narodne partije Austrije (OVP) saopštili da je Kurc pod istragom zbog sumnje na korupciju, podmićivanje i primanja mita,

Austrijski mediji objavili su da tužilaštvo sumnja da je Ministarstvo finansija kupovalo reklame u tabloidu „Esterajh“ u zamjenu za izvještavanja i uljepšavanje istraživanja javnog mnjenja u korist kancelara Kurca i njegove partije.

Optužbe se tiču borbe unutar stranke između ranijeg šefa Rajnholda Miterlenera i Kurca 2017. godine, prenosi Tanjug.

Istražitelji smatraju da su tada objavljivana istraživaja koja su išla u prilog Sebastijanu Kurcu, a njegovo okruženje je lažnim računima to pravdalo u budžetu prikazujući kao troškove za studije po nalogu Ministarstva finansija.

Bonus video: