tek kada se konstituiše predstavnički dom moći će da razgovaraju o privremenom oduzimanju nadležnosti

Zemanovo stanje stabilno, Česi traže od njegovog tima da prestane da krije informacije

U Češkoj raste ogorčenje zbog toga što Predsjednička kancelarija i Zemanov portparol kao u vrijeme komunističkog režima kriju informacije od javnosti

3940 pregleda 0 komentar(a)
Zeman, Foto: Reuters
Zeman, Foto: Reuters

Stanje češkog predsjednika Miloša Zemana koji je hitno prevezen na intenzivnu njegu Centralne vojne bolnice u Pragu stabilizovano je, saopštila je danas zvanične informacije portparol te bolnice Jitka Zinke.

Na pitanje da potvrdi ili demantuje da je predsjednik operisan Jitka Zinke je kazala da ne ne može jer nema i neće imati druge informacije, do da je predsjednik u stabilnom stanju.

Nakon dramatičnog prevoza predsjednika Zemana iz zamka Lani u Pragu specijalnim kolima hitne pomoći za bolesnike sa ugroženim životnim funkcijama u Češkoj raste ogorčenje zbog toga što Predsjednička kancelarija i Zemanov portparol kao u vrijeme komunističkog režima kriju informacije od javnosti i od 22. septembra kada je Zeman pušten iz bolnice poslije osam dana liječenja tvrdili su da je samo iscrpljen i dehidriran.

Tek u petak kada su počeli parlamentarni izbori u Češkoj, a Zeman nije bio u stanju da se pojavi na biralištu i da tv intervju portparol Jirži Ovčaček je priznao da je šef države bolestan, a Zemanov lekar, gastroenterolog, direktor Centralne vojne bolnice u Pragu Miroslav Zavoral juče je samo saopštio da je Zeman u bolnici na odjeljenju za intenzivnu njegu, zbog komplikacija hronične bolesti koju ima, ali da mu pacijent nije dao pravo da saopšti o kojoj dijagnozi je riječ.

"U svakoj normalnoj demokratskoj zemlji opšte je poznato kakvo je zdravlje predsjednika. Sjetimo se u Češkoj Vaclava Havela. Svi su znali tačne dijagnoze. Ukoliko Predsjednička kancelarija ćuti, njen tim krije predsjednika a portparol na pitanja novinara odgovara citatima iz Biblije onda su na mjestu najcrnje bojazni", kazao je Češkoj televiziji šef Instituta etike 3. Medicinskog fakulteta Karlovog univerziteta Marek Orko Vaha.

Lideri stranaka iz koalicije Zajedno koju čini konzervativci, liberali i demohrišćani koja je pobijedila na parlamentarnim izborima 8. i 9. oktobra i koji će sastaviti novu vladu sa koalicijom Piratske stranke i nezavisnih gradonačelnika tražili su još prije izbora da javnost sazna ne dijagnozu, niti detalje predsjednikovog zdravlja, već samo to da li jeste ili će biti u dogledno vrijeme u stanju uskoro da obavlja svoju ustavnu funkciju.

Češki predsjednik je čisto ceremonijalna figura na češkoj političkoj sceni jer o svemu glavnom odlučuju vlada i parlament, dok jedini važan trenutak ima poslije izbora kada odlučuje u dva pokušaja kome će povjeriti mandat da sastavi vladu i kasnije imenuje premijera i ministre.

"O tome da li mu zdravlje dozvoljava da obavlja svoju funkciju pitajte njegovog portparola. Ljekar predsjednika je juče saopštio šta je htio i danas nema namjeru da izlazi pred medije", kazala je danas portparolka vojne bolnice.

Predsjednik Senata Miloš Vistrčil i lideri koalicija buduće vlade, kao i opozicioni radikalni nacionalisti iz stranke Sloboda i direktna demokratija pozvali su javno predsjednikov tim da počne da govori istinu o predsjednikovom zdravlju i saopšti koliko može da traje ovo pogoršanje i da li će Zeman biti u stanju da se vrati svojim obavezama.

Za sada je lider pobjedničke koalicije Zajedno i vjerovatni budući premijer Petr Fijala kazao da neće tražiti sastanak sa predsjednikom da mu pokaže 108 poslaničkih potpisa, većinu od 200 poslanika koliko ima donji dom parlamenta.

Pošto prema nezvaničnim saznanjima nekih čeških medija šef države ostaje u bolnici najmanje tri nedjelje stranke koje žele da sastave vladu čekaće 30 dana od izbora, do 9. novembra kada po sili zakona mora da se na konstitutivnoj sjednici sastane novi saziv Poslaničkog doma.

Tek kada izaberu novo rukovodstvo razmatraće se mogućnost da predsjedniku Zemanu oduzmu makar privremeno njegove nadležnosti koje prelaze na predsjednika oba doma parlamenta i premijera kako bi u Češkoj uopšte mogla da se formira nova vlada.