Rekao da tajnost ispovijesti ima primat nad zakonima o pedofiliji, pa se predomislio

Nakon susreta s ministrom, sveštenik u saopštenju rekao da obred ispovijesti mora biti u skladu s potrebom zaštite djece

1531 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Jedan od nadbiskupa Katoličke crkve u Francuskoj rekao je u utorak da tajnost ispovijesti ne bi smjelo da ima prednost u odnosu na francuske zakone o seksualnim zločinima nad djecom, čime je promijenio prethodni stav nakon što ga je prozvao ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen.

Nakon objavljivanja osuđujućeg izvještaja o seksualnom zlostavljanju djece od sveštenstva, Erik de Mulan-Bufor, koji je nadbiskup Remsa i šef Biskupske konferencije Francuske, rekao je prošle sedmice u radijskom intervjuu da će pravilo tajnosti spriječiti sveštenika da prijavi seksualne zločine nad djecom koji su otkriveni tokom katoličke ispovijesti.

Prema francuskom zakonu, svako ko je svjestan seksualnog zločina nad maloljetnom osobom dužan je to prijaviti vlastima i rizikuje velike kazne i zatvorsku kaznu ako to ne učini, prenosi Kliks.

Nakon susreta s Darmanenom u utorak, De Mulan-Bufor je u saopštenju rekao da obred ispovijesti mora biti u skladu s potrebom zaštite djece.

Takođe je zatražio oprost od građana zbog onoga što je rekao tokom prošlonedjeljnog intervjua.

U katoličkoj vjeroispovijesti, ispovijest je obred tokom kojeg vjernici priznaju svoje grijehe svešteniku i traže oprost od Boga. Obično se izvodi anonimno u ispovjedaonici, iza paravana, tako da sveštenik može čuti, ali ne i vidjeti pokajnika.

Darmanen je takođe rekao zakonodavcima da je tokom sastanka s De Mulan-Buforom potvrdio primat francuskih zakona. Dodao je da se tajna ispovijesti u Katoličkoj crkvi ne može koristiti kao opravdanje za neobjavljivanje seksualnih zločina nad djecom.

Francuska katolička crkva je u posljednjih 70 godina u svojim redovima imala oko 3.000 pedofila, rekao je šef nezavisne komisije koja istražuje pedofiliju unutar crkve, u intervjuu objavljenom 3. oktobra.

Bonus video: