Letonija želi da je američki vojnici čuvaju od Rusije

Jedinice NATO-a uvježbavaju svoje vještine u letonskim šumama, sa kamufliranim tenkovima. Cilj vježbe je da zaustave napad na Rigu ometanjem neidentifikovanog protivnika, sjeverno od prijestonice

2343 pregleda 3 komentar(a)
Blinken u Rigi, Foto: Reuters
Blinken u Rigi, Foto: Reuters

Letoniji je potrebno trajno vojno prisustvo američke vojske, kako bi odvratilo rusku prijetnju i kako bi ojačala svoju odbranu raketnim sistemom "patriot", rekao je ministar odbrane te baltičke zemlje Artis Pabriks.

Artis Pabriks je izjavu Rojtersu dao uoči dolaska američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, koji prisustvuje sastanku NATO-a u Rigi.

"Potrebna nam je dodatna međunarodna pomoć. Voljeli bismo da imamo trajno vojno prisustvo SAD u našoj zemlji. Jačanje odbrambenih kapaciteta sa mora i iz vazduha značilo bi da imamo sistem poput 'patriota'", rekao je letonski ministar.

Jedinice NATO-a uvježbavaju svoje vještine u letonskim šumama, sa kamufliranim tenkovima. Cilj vježbe je da zaustave napad na Rigu ometanjem neidentifikovanog protivnika, sjeverno od prijestonice, prenosi RTS.

NATO ima četiri multinacionalne grupe vojnika raspoređene na istoku Evrope, s ciljem da brane Poljsku, Litvaniju, Letoniju i Estoniju. Moskva, međutim, poručuje da nema nikakvu namjeru da napada baltičke zemlje ili Poljsku i optužuje NATO da destabilizuje Evropu pomeranjem svojih jedinica bliže ruskim granicama.

Baltičke zemlje su, inače, najranjivije članice NATO-a budući da, od drugih članica Alijanse, dijele granicu samo sa Poljskom i to oko 60 kilometara - prolaz Suvalki. Vojni eksperti, na koje se Rojters poziva, kažu da bi Rusija mogla preko Bjelorusije da zauzme taj prolaz i time dobije kopneni koridor ka "teško utvrđenoj eksklavi" na Baltičkom moru - Kalinjingradu.

Američke trupe su, inače stacionirane u Njemačkoj, ali u slučaju napada ne bi mogle dovoljno brzo da stignu do Baltika.

Bonus video: