Šef Mi6: Pogrešna procjena Pekinga bi mogla da dovede do rata

U prvom obraćanju javnosti otkako je u oktobru 2020. postao šef MI6, Mur je kazao da je Kina "najveći pojedinačni prioritet" te obavještajne agencije, jer njeno rukovodstvo u sve većoj mjeri podržava "hrabru i odlučnu akciju" radi ostvarenja sopstvenih interesa

5489 pregleda 11 komentar(a)
Mur, Foto: Screenshot/Youtube
Mur, Foto: Screenshot/Youtube

Kina, Rusija, Iran i međunarodni terorizam najveće su bezbjednosne prijetnje Velikoj Britaniji, objavila je danas britanska spoljna obavještajna agencija "Em-Aj-Siks" (MI6).

Šef MI6 Ričard Mur rekao je da je Kina jedna od najvećih prijetnji Velikoj Britaniji i njenim saveznicima i da bi "pogrešna procjena" Pekinga mogla da dovede do rata.

Mur je kazao da su Kina, Rusija, Iran i međunarodni terorizam čine "veliku četvorku" bezbjednosnih pitanja sa kojima se britanski špijuni suočavaju u nestabilnom svijetu.

U prvom obraćanju javnosti otkako je u oktobru 2020. postao šef MI6, Mur je kazao da je Kina "najveći pojedinačni prioritet" te obavještajne agencije, jer njeno rukovodstvo u sve većoj mjeri podržava "hrabru i odlučnu akciju" radi ostvarenja sopstvenih interesa.

Mur je Kinu nazvao "autoritarnom državom sa drugačijim vrijednostima" od britanskih, navodeći da Peking sprovodi "špijunske operacije velikih razmera" protiv Velike Britanije i njenih saveznika, da pokušava da "iskrivi javni diskurs i političko donošenje odluka" i da izvozi tehnologiju koja omogućava "mrežu autoritarne kontrole" širom svijeta.

On je rekao i da se Velika Britanija i dalje "suočava sa akutnom prijetnjom od Rusije", da je Moskva finansirala pokušaje ubistva poput trovanja bivšeg špijuna Sergeja Skripalja u Engleskoj 2018. godine, da stoji iza sve većeg broja hakerskih napada i da pokušava da se miješa u demokratske procese drugih zemalja.

"Mi i naši saveznici i partneri moramo da se suprotstavimo ruskim aktivnostima koje su u suprotnosti sa međunarodnim sistemom zasnovanim na pravilima", naveo je šef MI6.

Mur je kazao da Iran takođe predstavlja veliku prijetnju i da koristi ekstremističku grupu Hezbolah da podstakne politička previranja u susjednim zemljama.

Bonus video: