Makron danas predstavlja prioritete francuskog predsjedavanja Savjetom EU

Tokom rijetke konferencije za novinare u Jelisejskoj palati, novinari će moći da pitaju Makrona o političkim pitanjima, a pretpostavlja se da će ga pitati i da li će biti kandidat za drugi mandat na predsjedničkim izborima

1311 pregleda 0 komentar(a)
Makron, Foto: Reuters
Makron, Foto: Reuters

Francuski predsjednik Emanuel Makron danas će predstaviti prioritete francuskog šestomjesečnog predsjedavanja Savjetom Evropske unije (EU) koje počinje 1. januara, a taj period se podudara sa predsjedničkim i parlamentarnim izborima koji će biti održani u aprilu i junu.

Tokom rijetke konferencije za novinare u Jelisejskoj palati, novinari će moći da pitaju Makrona o političkim pitanjima, a pretpostavlja se da će ga pitati i da li će biti kandidat za drugi mandat na predsjedničkim izborima.

Predsjednik Francuske će prije pitanja novinara objasniti zašto pridaje tako veliki značaj predsjedavanju Savjetom EU. Kako podsjećaju francuski mediji, to će biti 13. put da zemlja predsjedava Unijom, a poslednji put je to bilo 2008. godine.

Makron, na vlasti od maja 2017. godine, ubijeđeni je Evropljanin koji se protivi nacionalizmu i populizmu.

Francuski mediji su ranije prenijeli da se Makronovi ciljevi odnose na "jačanje evropskog suvereniteta" posebno putem vojne autonomije, na unapređenje borbe protiv klimatskih promjena, kao i na odnose sa Afrikom.

Tokom prva tri mjeseca predsjedavanja, Francuska planira održavanje samita o odbrani kao i organizovanje nekoliko važnih sastanaka prije predsjedničkih izbora, zakazanih za 10. i 24. april.

Makron će predstaviti spisak gradova u kojima će biti organizovani sastanci i druga dešanja u sklopu predsjedavanja EU, navela je ranije Jelisejska palata.

Francuski predsjednik je nedavno rekao da su "oživljavanje, moć i pripadnost" tri pitanja za koje će se zalagati Francuska.

Prema njegovim riječima, neophodno je "oživljavanje kao odgovor na krizu", prepoznati pripadnost Evropi i razviti moć koja će učvrstiti Evropu kako bi mogla da pravi "sopstvene izbore, u vojnom, tehnološkom, kulturnom i vrijednosnom smislu".

Makronova evropska agenda će biti ispunjena do kraja godine. Predsjednik Francuske će sjutra primiti novog njemačkog kancelara Olafa Šolca koji je za prvu posjetu inostranstvu odlučio da ide u Pariz.

Francuski predsjednik će naredne nedelje boraviti u posjeti Mađarskoj gdje će razgovarati sa tamošnjim premijerom Viktorom Orbanom, prije samita EU predviđenog 16. i 17. decembra. Planirani su i razgovori sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Lajen i predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom.

Bonus video: