Borel: Rusiji će biti poslat signal da će agresija na Ukrajinu imati visoku cijenu, ne očekuje se odluka o sankcijama

"Mi zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama i Ujedinjenim Kraljevstvom proučavamo koje bi sankcije mogle da budu, kada i kako, na koordinisan način. Ali ne očekujte danas odluke o tome", rekao je Borel

10397 pregleda 10 komentar(a)
Borel, Foto: Reuters
Borel, Foto: Reuters

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borel izjavio je uoči današnjeg sastanka šefova diplomatija EU da će biti poslat jasan signal da će svaka agresija na Ukrajinu imati visoku cijenu za Rusiju, ako do nje dođe, ali da neće biti donijeta nikakva konkretna odluka o sankcijama.

Dolazeći na sastanak, Borel je rekao da će situacija u Ukrajini i gomilanje ruskih snaga na ukrajinskoj granici biti najvažnije teme.

"Imali smo G7 i postojao je čvrst dogovor, da bismo čvrsto stali iza Ukrajine, branili njen suverenitet i teritorijalni integritet. O tome ćemo danas da razgovaramo sa ministrom, mi smo na režimu odvraćanja, na režimu odvraćanja da ne bi došlo do krize. Ali u svakom slučaju, poslaćemo jasan signal da će svaka agresija na Ukrajinu imati visoku cijenu za Rusiju, ako do nje dođe. Ali, sada se trudimo da damo sve od sebe da do toga ne dođe", rekao je Borel.

Na pitanje novinara Borel je naveo da danas neće biti donijeta nikakva konkretna odluku o sankcijama.

"Mi zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama i Ujedinjenim Kraljevstvom proučavamo koje bi sankcije mogle da budu, kada i kako, na koordinisan način. Ali ne očekujte danas odluke o tome", dodao je.

Prema njegovim riječima ministri danas raspravljaju i o situaciji na Kipru, u Avganistanu, centralnoj Aziji.

"Još jedna briga je Avganistan i Bjelorusija. Juče smo imali sastanak sa civilnim društvom i opozicijom iz Bjelorusije. Komisija je najavila još 30 miliona eura kako bi ih podržala. I nastavljamo da podržavamo ove ljude, ohrabrujemo i divimo se njihovom kapacitetu, njihovom otporu, njihovoj volji da se i dalje bore za slobodu svog naroda", dodao je evropski zvaničnik uoči sastanka.

Bonus video: