Kremlj kategorički odbacuje presudu za ubistvo čečenskog opozicionara u Berlinu

"To je dio neprijatnih epizoda u našim bilateralnim odnosima ali ocjenjujemo da to ne treba ni na koji način da utiče na perspektivu uspostavljanja dijaloga između predsjednika (Vladimira) Putina i novog njemačkog kancelara Olafa Šolca", rekao je Peskov

1653 pregleda 0 komentar(a)
Kremlj, Foto: Shutterstock
Kremlj, Foto: Shutterstock

Kremlj je danas "kategorički" odbacio odluku njemačkog suda koji je osudio na doživotni zatvor jednog Rusa zbog ubistva čečenskog opozicionara u Berlinu, uz sumnju da je ubistvo izvedeno po naređenju Moskve.

"Kategorički odbacujemo te zaključke", rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Sud u Berlinu osudio je juče na doživotni zatvor ruskog državljanina Vladimira Krasikova zbog ubistva Zelimhana Hangošvilia, gruzijskog državljanina čečenske nacionalnosti, 2019. godine u glavnom gradu Njemačke. Sudije su navele da je ubistvo izvršeno po nalogu ruskih vlasti i označile ga kao "državni terorizam".

Njemačka je objavila juče i da protjeruje dvoje ruskih diplomata.

"To je dio neprijatnih epizoda u našim bilateralnim odnosima ali ocjenjujemo da to ne treba ni na koji način da utiče na perspektivu uspostavljanja dijaloga između predsjednika (Vladimira) Putina i novog njemačkog kancelara Olafa Šolca", rekao je Peskov.

I rusko Ministarstvo spoljnih poslova osudilo je "neosnovanu" odluku "potpuno nepovezanu sa realnošću".

"Berlin ne treba da sumnja da će ruska strana preduzeti uzvratne mjere, navelo je Ministarstvo u saopštenju.

Bonus video: