Vašington i Brisel se saglasili da će se dijalog sa Moskvom oko Ukrajine voditi uz učešće EU

Zapad optužuje Rusiju za agresivno ponašanje pošto je nagomilala desetine hiljada vojnika na granici s Ukrajinom

2419 pregleda 1 komentar(a)
Blinken, Foto: Reuters
Blinken, Foto: Reuters

Šefovi američke i evropske diplomatije Entoni Blinken i Žozep Borel složili su se da će se razgovori o evropskoj bezbjednosti sa Rusijom voditi uz koordinaciju i učešće Evropske unije, saopšteno je iz Brisela.

Dvojica zvaničnika su u telefonskom razgovoru takođe istakli značaj korišćenja dilomatskih puteva i međunarodnih i regionalnih foruma kao što je Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) za suočavanje sa tim izazovima, navodi se u saopštenju službe visokog prestavnika EU za spoljne poslove Žozepa Borela.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov objavio je da se u januaru očekuju prvi razgovori Rusija-SAD i Rusija-NATO o bezbjednosnim garancijama koje Moskva traži vezano za ukrajinsku krizu.

Zapad optužuje Rusiju za agresivno ponašanje pošto je nagomilala desetine hiljada vojnika na granici s Ukrajinom.

Blinken i Borel su istakli potrebu koordinsane akcije da se podrži suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i ponovo potvrdili da će svaka nova ruska agresija protiv Ukrajine imati teške posljedice za Rusiju, navodi se u saopštenju portparola američkog državnog sekretara Neda Prajsa.

Borel
Borelfoto: Reuters

Pomoćnica američkog državnog sekretara zadužena za Evropu Karen Donfrid, već je ranije dala uvjeravanja da neće biti razgovora o evropskoj bezbjednosti bez Evropljana.

Borel je ranije danas rekao da Evropska unija računa na SAD i NATO da će osigurati da će biti zastupljeni njeni interesi u razgovorima sa Rusijom o evropskoj bezbjednosti. On je ocijenio da je evropska bezbjednost pod prijetnjom.

Rusija je prošle nedjelje predala nacrte bezbjednosnih sporazuma kojima traži zabranu daljeg širenja NATO na Ukrajinu i druge bivše sovjetske republike i povlačenje iz Centralne i Istočne Evrope. Vašington i saveznici nisu pristali da daju takva obećanja, ali su izrazili spremnost za razgovor.

SAD su ponovo danas optužile Rusiju da nastavlja "eskalaciju" na granici sa Ukrajinom i ponovili upozorenje u slučaju "agresije" protiv te zemlje.

Bonus video: