Borel: U pitanju je i bezbjednost Evrope

Šef diplomatije EU posjetio front u ratu na istoku Ukrajine

7816 pregleda 85 reakcija 6 komentar(a)
Borel se sastao sa vojnicimai civilima, Foto: MAKSIM LEVIN
Borel se sastao sa vojnicimai civilima, Foto: MAKSIM LEVIN

Glavni diplomata Evropske unije posjetio je juče front u ratu Ukrajine sa proruskim snagama, obećavši “ogromne posljedice i tešku cijenu” za Rusiju ako pokrene vojnu ofanzivu protiv svog susjeda.

Žozep Borel je helikopterom stigao u istočnu Lugansku oblast i on je prvi visoki predstavnik EU koji je to učinio od početka sukoba 2014, u okviru diplomatske inicijative Zapada u znak podrške Ukrajini.

On se sastao sa vojnicima i civilima na jednom od kontrolnih punktova koji dijele Ukrajinu pod kontrolom vlade od teritorija koje drže separatisti.

EU ima čvrst stav “da će bilo kakva vojna agresija protiv Ukrajine imati ogromne posljedice i tešku cijenu”, rekao je Borel.

On je istakao da bezbjednost Ukrajine utiče na bezbjednost Evrope kao cjeline i da EU mora biti uključena u raspravu sa Rusijom.

”Nema bezbjednosti u Evropi bez bezbjednosti Ukrajine. I jasno je da bilo kakva rasprava o evropskoj bezbjednosti mora uključiti EU i Ukrajinu”.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba pozdravio je Borelovu posjetu kao “veoma blagovremenu u atmosferi ruske ucjene, eskalacije i prijetnji”.

Borel bi danas u Kijevu trebalo da razgovara sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, prenio je Rojters.

Moskva poriče da planira novu vojnu ofanzivu na Ukrajinu i optužuje Kijev da nagomilava snage na istoku zemlje.

Rusija vrši pritisak na Sjedinjenje Države za bezbjednosne garancije da će NATO zaustaviti širenje na istok. Dvije strane će se sastati na razgovorima u Ženevi 9-10. januara.

Ukrajina odavno traži garancije da nijedna odluka o njenoj budućnosti. uključujući pravo da se jednog dana pridruži EU i NATO, ne bude donesena bez njenog učešća.

Bonus video: