Sjedinjene Američke Države

Ne planiraju da organizuju evakuaciju Amerikanaca iz Ukrajine

američka vlada već ranije preporučila svojim državljanima da ne putuju u Ukrajinu i upozorila ih da ima informacije prema kojima Rusija priprema veliku vojnu operaciju protiv Ukrajine

3953 pregleda 3 komentar(a)
Pripadnik ukrajinskih snaga, Foto: Reuters
Pripadnik ukrajinskih snaga, Foto: Reuters

Sjedinjene Američke Države ne predviđaju da organizuju evakuaciju američkih državljana iz Ukrajine, i ostavljaju im izbor da komercijalnim letovima napuste zemlju u kojoj se strahuje od ruske invazije, prenosi agencija Frans pres na osnovu informacija iz Stejt departmenta.

Portparolka američkog ministarstva spoljnih poslova nije potvrdila informacije američke televizije Foks njuz prema kojima je Stejt department naredio porodicama američkih diplomata u Kijevu da počnu da se evakuišu iz zemlje od ponedjeljka.

"Nismo ništa objavili u ovoj fazi. Rigorozno pripremamo planove za mogućnost da se bezbjednosna situacija pogorša", rekla je ona.

Portparolka je ukazala da je američka vlada već ranije preporučila svojim državljanima da ne putuju u Ukrajinu i upozorila ih da ima informacije prema kojima Rusija priprema veliku vojnu operaciju protiv Ukrajine.

"Ako donesemo odluku o izmjeni našeg stava o prisustvu američkih diplomata i njihovih porodica, Amerikanci ne treba da računaju na evakuacije u organizaciji vlade", dodala je ona i rekla da postoje komercijalni letovi koji mogu da obezbijede povratak.

I ruska agencija TASS prenijela je informaciju Foks njuza koji se poziva na neimenovane američke zvaničnike da je Stejt department naredio evakuaciju porodica diplomatskog osoblja u Ukrajini od 24. januara. TASS je prenio da je i Blumberg ranije javio da SAD planira obaveznu evakuaciju porodica diplomata iz Ukrajine.

Zapad optužuje Rusiju da je rasporedila više od 100.000 vojnika na granici sa Ukrajinom da bi pripremila invaziju te zemlje. Bijela kuća je upozorila da bi Rusija mogla da pokrene svoju ofanzivu "u svakom trenutku".

Kremlj demantuje svaku ratobornu namjeru, ali uslovljava smirivanje situacije ugovorima koji bi garantovali neširenje NATO i posebno u Ukrajini i povlačenje Atlantske alijanse iz istočne Evrope.