"rastuće prijetnje" Rusije

London najavio povlačenje dijela osoblja iz ambasade u Ukrajini, EU za sada neće da slijedi SAD

Zapad optužuje Rusiju da je nagomilala desetine hiljada vojnika na ukrajinskoj granici i da priprema skoru invaziju te zemlje

3401 pregleda 2 komentar(a)
Ambasada Velike Britanije u Ukrajini, Foto: Reuters
Ambasada Velike Britanije u Ukrajini, Foto: Reuters

London je objavio danas da povlači dio osoblja iz ambasade u Kijevu zbog "rastuće prijetnje" Rusije, navelo je britansko ministarstvo spoljnih poslova, dan pošto su odluku o povlačenju porodica diplomata iz Ukrajine donijeli Amerikanci.

"Neki članovi osoblja ambasade i njihovi bližnji se povlače iz Kijeva kao odgovor na rastuću prijetnju Rusije", navelo je ministarstvo i istaklo da britanska ambasada ostaje otvorena i nastavlja nepohodne poslove.

Zapad optužuje Rusiju da je nagomilala desetine hiljada vojnika na ukrajinskoj granici i da priprema skoru invaziju te zemlje.

Kremlj demantuje da ima bilo kakve ratoborne namjere prema Kijevu ali da bi se smirile tenzije traži ugovore kojim bi se garantovalo, između ostalog, neširenje NATO posebno na Ukrajinu.

Ukrajina je danas ocijenila kao "preuranjenu" i "pretjeranu" odluku Vašingtona da u SAD vrati porodice diplomata s dužnosti u Kijevu.

EU je objavila danas da ne vidi razlog da se "dramatizuju" tenzije između Ukrajine i Rusije i da Unija ne planira da slijedi SAD oko vraćanja porodica diplomata, mada će saslušati objašnjenje državnog sekretara SAD Entonija Blinkena.

Blinken će se onlajn uključiti u današnji sastanak ministara spoljnih poslova EU u Briselu.

Borel: EU za sada ne slijedi SAD u vraćanju porodica diplomata iz Ukrajine

Evropska unija ne vidi razlog da se dramatizuju tenzije u Ukrajini i Rusiji i za sada ne planira da sledi SAD u vraćanju porodica svojih diplomata iz Ukrajine, rekao je danas šef evropske diplomatije Žozep Borel.

Borelj
Boreljfoto: Reuters

Američki Stejt department sinoć je naložio evakuaciju porodica svojih diplomata u Kijevu i savetovao svojim sunarodnicima da ne putuju u Rusiju.

U Briselu se danas održava sastanak šefova diplomatija EU o Rusiji i Ukrajini, na kojem će onlajn da učestvuje državni sekretar SAD Entoni Blinken.

"Sekretar Blinken će nam objasniti razloge za tu objavu. Mi nećemo uraditi isto, zato što ne znamo konkretne razloge", rekao je Borel pri dolasku na sastanak ministara spoljnih poslova EU posvećen tenzijama između Rusije i Ukrajine.

Jedan visoki američki zvaničnik rekao je sinoć, obrazlažući odluku da se traži od porodica američkih diplomata da napuste Ukrajinu, da Vašington misli da bi ruska invazija na tu zemlju mogla da se dogodi u svakom trenutku.

"Ne mislim da treba da dramatizujemo ukoliko se pregovori nastvljaju, a oni se nastavljaju. Ne mislim da treba da napustimo Ukrajinu i odemo. Međutim možda sekretar Blinken ima više informacija koje će podijeliti sa nama", rekao je Borel.

"Nismo donijeli nikakvu odluku da tražimo odlazak porodica naših diplomata iz Ukrajine, sem ako nam Blinken ne da informacije koje će opravdati takav potez", rekao je Borel.

EU je spremna da odgovori opsežnim ekonomskim i finansijskim sankcijama na rusku intervenciju u Ukrajini. Evropska komisija pripremila je niz opcija koje treba podnijeti državama članicama za odobrenje.

Borel je rekao da danas neće biti odobreno nešto konkretnije.

Rekao je da je proces odlučivanja o sankcijama kompleksan i da EU hoće da deluje u bliskoj koordinaciji sa svojim saveznicima, posebno sa SAD ali takođe sa Kanadom i Velikom Britanijom.

"Za sada nastavljamo da gradimo skup snažnih sankcija. Proces je u toku da bi bio siguran i da sve bude spremnu u slučaju potrebe", rekao je visoki predstavnik EU.