Šolc putuje u Ukrajinu i Rusiju, obavještajni zvaničnici upozoravaju da se bliži ruska invazija

Uoči svoje prve posjete u svojstvu kancelara Kijevu u ponedjeljak i Moskvi u utorak na sastanke sa predsjednicima Ukrajine i Rusije, Šolc je obnovio svoje upozorenje Rusiji kao i zalaganje za nastavak diplomatskih napora u raznim oblicima

6591 pregleda 1 komentar(a)
Šolc, Foto: Shutterstock
Šolc, Foto: Shutterstock

Njemački kancelar Olaf Šolc putuje u Ukrajinu i Rusiju početkom iduće nedjelje u nastojanju da smiri rastuće tenzije.

Zapadni obavještajni zvaničnici upozoravaju da se bliži ruska invazija na Ukrajinu, a njemačka se pridružila zemljama koje su pozvale svoje državljane da napuste tu zemlju što je prije moguće.

Uoči svoje prve posjete u svojstvu kancelara Kijevu u ponedjeljak i Moskvi u utorak na sastanke sa predsjednicima Ukrajine i Rusije, Šolc je obnovio svoje upozorenje Rusiji kao i zalaganje za nastavak diplomatskih napora u raznim oblicima.

"Naš je zadatak da spriječimo rat u Evropi, da pošaljemo jasnu poruku Rusiji da bi svaka vojna agresija imala posljedice koje bi bile vrlo velike za Rusiju i da smo ujedinjeni sa našim saveznicima", rekao je Šolc u gornjem domu njemačkog parlamenta u petak.

"Ali istovremeno to takođe uključuje iskorišćavanje svih šansi za razgovore i dalji razvoj", rekao je Šolc.

Šolc je ranije rekao da će Moskva snositi "teške posljedice" ukoliko napadne Ukrajinu, ali nije precizirao tačno kakve.

Rusija je koncentrisala više od 100.000 vojnika blizu ukrajinske granice i počela niz vojnih vježbi u tom regionu, ali tvrdi da ne planira da izvrši invaziju na tu zemlju.

Moskva traži garancije od Zapada da NATO neće dozvoliti Ukrajini i drugim bivšim sovjetskim republikama da mu se pridruže kao članovi i da Alijansa prestane sa slanjem oružja Ukrajini i povuče svoje snage iz istočne Evrope. SAD i NATO odbacuju te zahtjeve.

Bonus video: