Šolc: Dugotrajna sigurnost ne može biti postignuta protiv Rusije, nego samo sa njom

"Koliko god se teškom i ozbiljnom činila trenutna situacija, odbijam da kažem da nema nade"

5907 pregleda 0 komentar(a)
Šolc i Putin na zajedničkoj konferenciji, Foto: REUTERS
Šolc i Putin na zajedničkoj konferenciji, Foto: REUTERS

Njemački kancelar Olaf Šolc u utorak je pozdravio djelimično rusko povlačenje sa ukrajinske granice, istakao je da je to "dobar znak“ i dodao da se dugotrajna stabilnost i sigurnost u Evropi mogu postići samo uz rusku pomoć, prenosi Hina.

U prvom znaku smanjenja tenzija Moskva je u utorak objavila da, kao što je najavljeno prije početka vojnih vježbi, povlači svoje trupe koje su bile u Bjelorusiji.

Zapadne države optuživale su Rusiju da je pozicionirala svoju vojsku u toj državi kako bi izvela invaziju na Ukrajinu.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za medije nakon tri sata dugog razgovora sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi, Šolc je rekao da je Rusija ključan igrač za održavanje sigurnosti i stabilnosti u Evropi te da mora ostati partner na tom polju.

"Za Evropljane je jasno da dugotrajna sigurnost ne može biti postignuta protiv Rusije, nego samo sa njom“, rekao je kancelar.

"Diplomatske aktivnosti još nisu nimalo iscrpljene. Dobar je znak kada čujemo da se dio vojnika vratio, nadamo se da će ih biti još", kazao je Šolc, dodavši da je moguće "pronaći rješenje".

"Koliko god se teškom i ozbiljnom činila trenutna situacija, odbijam da kažem da nema nade".

Šolc je rekao i kako je Njemačka predana osiguravanju da gas i dalje prolazi kroz Ukrajinu, u vrijeme dok se čeka odobrenje Berlina za početak rada dovršenog gasovoda "Sjeverni tok 2".

Njemačka je predana nastavku tranzita gasa u Evropu kroz Ukrajinu, Bjelorusiju, Poljsku i postojeći 'Sjeverni tok', saglasno ugovorima koji postoje", naglasio je Šolc.

Ponovio je da je njegov cilj izbjegavanje bilo kakvih sukoba u Ukrajini, ali da bi u tom slučaju bilo posljedica.

Bonus video: