Proruski pobunjenici u Ukrajini: Pogoršana situacija u Donbasu

On je pozvao međunarodne posmatrače da "zabilježe agresivna dejstva kijevskih snaga i preduzmu hitne mjere za sprečavanje krvoprolića", prenio je TASS.

7782 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Situacija na liniji fronta u Donbasu na istoku Ukrajine značajno se pogoršala u poslednja 24 sata, izjavio je danas predstavnik proruskih pobunjenika Jan Laščenko, šef milicije samoproglašene Luganjske Narodne Republike (LNR).

On je pozvao međunarodne posmatrače da "zabilježe agresivna dejstva kijevskih snaga i preduzmu hitne mjere za sprečavanje krvoprolića", prenio je TASS.

"U protekla 24 sata situacija na liniji značajno je eskalirala. Protivnik, po direktnom naređenju vojno-političkog rukovodstva Kijeva, pokušava da zaoštri sukob... Apelujemo na međunarodne posmatrače da zabilježe činjenice o agresivnim dejstvima kijevskih snaga i preduzmu hitne mjere za spriječavanje krvoprolića u Donbasu", naveo je Laščenko u saopštenju objavljenom na Telegram kanalu Narodne milicije LNR.

Ranije su predstavnici LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (ZCCC) prenjeli da su ukrajinske oružane snage od ponoći četiri puta prekršile primirje.

Granatirana su naselja Sokoljniki, Zoloto 5, Vesjolenjko, Nižnje Lozovo i Donjeck koja su pod kontrolom Luganjska.

U Donbasu su 27. jula 2020. stupile na snagu dodatne mjere za obezbjeđivanje primirja. Dogovor uključuje zabranu bilo koje vrste vatre, rasporedjivanje teškog naoružanja, ofanzivne i diverzione akcije, upotrebu bespilotnih letilica osim onih koje pripadaju posmatračima Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS).

Bonus video: