Turska: Dojče veleu prijeti zabrana

Turska Agencija za nadzor medija (RTÜK) dala Dojče veleu kako bi njemačka medijska kuća zatražila licencu za distribuciju svoje novinarske ponude preko platforme dw.com

2056 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Nakon ultimatuma turske Agencije za nadzor medija, Dojče veleu prijeti blokada onlajn-sadržaja u toj zemlji. Generalni direktor DW Peter Limburg namjerava da uloži žalbu protiv odluke turske Agencije.

Rok iznosi 72 sata. Toliko je vremena turska Agencija za nadzor medija (RTÜK) dala Dojče veleu kako bi njemačka medijska kuća zatražila licencu za distribuciju svoje novinarske ponude preko platforme dw.com. U suprotnom, sadržaji DW više neće biti dostupni u Turskoj. RTÜK je odluku objavio u ponedeljak (21.2), i to na svojoj internet-stranici.

DW najavljuje žalbu

„Nakon što su lokalni mediji u Turskoj već podvrgnuti sveobuhvatnoj regulaciji, sada se pokušava da se ograniče međunarodni mediji u njihovom izvještavanju“, izjavio je generalni direktor DW Peter Limburg.

„Ova mjera ne odnosi se samo na formalne aspekte distribucije programa, već i na same novinarske sadržaje. Ona turskoj Agenciji pruža mogućnost da na osnovu pojedinih, kritički orijentisanih izveštaja blokira kompletnu ponudu, ako ti sadržaji ne budu izbrisani. Time se otvaraju vrata mogućoj cenzuri. Mi ćemo uložiti žalbu na tu odluku, a pred turskim sudovima spremni smo i na pravni put.“

Malobrojni izvori nezavisnih informacija

I turski kibernetički aktivista Jaman Akdeniz izjavio je za njemačku agenciju dpa da postupak licenciranja predstavlja „tešku političku intervenciju u nezavisnost redakcije“ DW.

Posljednjih godina turska vlada kontinuirano je pooštravala kontrolu nad medijima. RTÜK je i od redakcije američke medijske kuće „Glas Amerike“ (Voice of America, VOA) na turskom jeziku, ali i evropske stanice „Euronjuz“ (Euronews) zatražio da podnesu zahtjev za dobijanje licence.

Taj zahtjev upućen je na osnovu zakonskih pravila koja su stupila na snagu 2019. Ona su vladi stranke AKP dala veća ovlašćenja po pitanju kontrole internet-platformi. Nova regulativa previđa da svi ponuđači sadržaja moraju da zatraže licencu, a osim toga moraju u Turskoj i da imaju svoje predstavništvo. DW je u skladu sa zakonom usvojenim 2019. osnovao dopisništvo u Turskoj, a osim toga, Dojče vele je od februara 2020. i zvanično registrovan pri nadležnom turskom ministarstvu.

Bonus video: