Francuska traži izbacivanje Rusije sa Svjetskog prvenstva u fudbalu

„Svijet sporta, a posebno fudbala, ne može ostati neutralan. Ja se svakako ne bih protivio izbacivanju Rusije“, rekao je Le Gre

4648 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Rusija bi trebalo da bude izbačena sa Svjetskog prvenstva 2022. nakon invazije na Ukrajinu, rekao je predsjednik Francuske fudbalske federacije Noel Le Gre za "Le Parisien".

Četvrtog dana invazije, Ukrajinci i Rusi su rekli da su spremni za razgovore o zaustavljanju sukoba koji je primorao stotine hiljada ljudi da napuste svoje domove.

Francuska je postala svjetski šampion 2018. pošto je u finalu u Moskvi pobijedila Hrvatsku.

„Svijet sporta, a posebno fudbala, ne može ostati neutralan. Ja se svakako ne bih protivio izbacivanju Rusije“, rekao je Le Gre.

Poljska, Švedska i Češka su odbile da igraju sa Rusijom u plej-ofu za Mundijal.

Poljska je 24. marta trebalo da se sastane u Moskvi sa Rusijom, a u slučaju pobjede Rusi bi pet dana kasnije, bili domaćini pobjedniku druge utakmice između Češke i Švedske.

"U ovim dramatičnim okolnostima, kako se može zamisliti igranje fudbala protiv ove zemlje“, rekao je on.

FIFA tek treba da preduzme bilo kakvu akciju protiv Rusije, rekavši u četvrtak da je "zabrinuta tragičnom situacijom", dok je predsjednik Đani Infantino rekao da svjetsko upravno fudbalsko tijelo ima kapacitet da preduzme mjere na utakmicama plej-ofa u „svakom trenutku“.

UEFA je preduzela akciju u petak, oduzevši Gasprom areni u Sankt Peterburgu finale Lige šampiona 28. maja.

Vjeruje se i da UEFA raspravlja o tome da li da otkaže svoj sponzorski ugovor sa ruskim gasnim gigantom Gaspromom, čiji je većinski akcionar ruska država.

Gasprom je obnovio ugovor u maju 2021. do 2024. Ugovor o sponzorisanju Lige šampiona vrijedi 40 miliona eura godišnje.

Bonus video: