Đukanović: Vojna agresija Rusije na Ukrajinu nadvila tamne oblake nad budućnošću Evrope

"Sve ono što smo smatrali da je ostalo daleko za nama, danas opet prijeti. Rat eskalira na tlu Evrope, izazivajući krizu čije posljedice teško da možemo predvidjeti"

33321 pregleda 72 reakcija 49 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Predsjednik.me
Milo Đukanović, Foto: Predsjednik.me

Vojna agresija Rusije na Ukrajinu iz temelja je protresla evropsku bezbjednosnu arhitekturu i nadvila tamne oblake nad budućnošću našeg kontinenta, ocijenio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Đukanović je to kazao tokom zvanične posjete San Marinu

"Evropa danas prolazi kroz najteži i najopasniji period nakon Drugog svjetskog rata. Sve ono što smo smatrali da je ostalo daleko za nama, danas opet prijeti. Rat eskalira na tlu Evrope, izazivajući krizu čije posljedice teško da možemo predvidjeti. Vojna agresija Rusije na Ukrajinu iz temelja je protresla evropsku bezbjednosnu arhitekturu i nadvila tamne oblake nad budućnošću našeg kontinenta, kazao je predsjednik Crne Gore.

Istakao je da ozbiljnost situacije dodatno pojačava odgovornost svake zemlje da bez obzira na njenu veličinu u najboljoj vjeri demonstrira evropsko jedinstvo i solidarnost.

"Na to nas obavezuje opredijeljenost obje zemlje da jačamo institucionalne odnose sa Evropskom unijom i naša nepokolebljiva posvećenost najvišim evropskim vrijednostima slobode i demokratije. Mi u Crnoj Gori vjerujemo u evropsku budućnost, koja je za nas jedini garant održive stabilnosti i prosperiteta regiona Zapadnog Balkana. Vjerujemo u hiljadugodišnju tradiciju multietničke demokratije, koju i danas odlučno branimo od brojnih pritisaka i retrogradnih ideja balkanske prošlosti", rekao je Đukanović.

Dodao je da kao multietnička, građanska i evropska država, Crna Gora želi da gradi odnose sa San Marinom, i zajedničkim primjerima mirnog suživota i tolerancije doprinosi miru i stabilnosti jadransko-jonskog regiona i Evrope u cijelini.

Bonus video: