Njemačka planira da isporuči teško naoružanje Ukrajini - 50 tenkova stoje na raspolaganju

Njemačka je do sada isporučila Ukrajini protivavionske rakete, pancerfauste i mitraljeze. Teško oružje, kao što su tenkovi, avioni, ratni brodovi i artiljerija, nisu bili u igri

6446 pregleda 15 komentar(a)
Njemački tenk "Leopard 1", Foto: Shutterstock
Njemački tenk "Leopard 1", Foto: Shutterstock

Šefica njemačke diplomatije Analena Berbok upravo se izjasnila za isporuke teškog oružja Ukrajini. Potom je objelodanjena i ponuda koncerna Rajnmetal – 50 tenkova stoje na raspolaganju.

Predsjednik upravnog odbora te diseldorfske fabrike za proizvodnju teškog naoružanja Armin Paperger izjavio je za list "Handelsblat":

"Prvi Leopard 1 mogao bi da bude isporučen za šest nedjelja".

On je dodao da se trenutno provjerava stanje tenkova te da bi isporuka mogla da uslijedi preko italijanske podružnice koncerna Rajnmetal Italija, a sve bi trajalo do tri mjeseca. Paperger je rekao da ukrajinski vojnici mogu biti obučeni za upravljanje tenkovima tipa Leopard za nekoliko dana.

Ti tenkovi su iz starih vojnih zaliha drugih armija. Na primjer, Bundesver odavno koristi Leopard 2, čija je verzija ušla u upotrebu još 1979. Rajnmetal ima na zalihama i neprodate tenkove tipa "Marder". Njih 70 bi diseldorfski koncern, prema sopstvenim navodima, mogao da isporuči u roku od šest do osam mjeseci. Prvih deset mogli bi da krenu na put u roku od pet nedjelja.

Berbok za teško oružje

Uslov za takve isporuke bilo bi odobrenje njemačke Vlade. Njemačka je do sada isporučila Ukrajini protivavionske rakete, pancerfauste i mitraljeze. Teško oružje, kao što su tenkovi, avioni, ratni brodovi i artiljerija, nisu bili u igri.

Prema njemačkoj ministarki spoljnih poslova, sada bi trebalo da uslijede i isporuke teškog naoružanja. Na sastanku šefova diplomatija zemalja-članica Evropske unije u Luksemburgu ona je nedavno rekla.

"Sada nije vrijeme za izgovore, sada je vrijeme za kreativnost i pragmatizam".

Berbok nije rekla koju bi vrstu teškog oružja Njemačka poslala Ukrajini, ali je nagovijestila povećanje vojne pomoći Evropske unije Ukrajini na 1,5 milijardu eura. To je predložio komesar EU za spoljne poslove Žozep Borelj.

Vladajuća koalicija signalizira pristanak

Političari vladajućih stranaka u Njemačkoj zaduženi za pitanja odbrane podržavaju isporuku starih tenkova tipa Leopard 1. Sara Nani, portparolka poslaničke grupe Zelenih za pitanja odbrane rekla je za njemački list "Handelsblat" da je odlučujuće pitanje šta Njemačka zaista može da isporuči.

Ona kaže da nije lako na bezbjedan način upotrebiti Leopard 1.

"Ali Ukrajina u ovom slučaju bolje zna od mene da li bi im to ipak pomoglo."

Sličan stav ima i političar Liberala (FDP) Markus Faber:

"Radi se o tome da se na Leopardu 1 mora proći nešto intenzivnija obuka. Ali ako Ukrajinci žele da dobiju taj tenk, a takve signale su mi poslali, onda se mora pronaći način".

Političar Liberala koji je predložen za generalnog sekretara stranke Bijdžan Đir-Saraj, pozdravio je zahtjev Analene Berbok. On je za Prvi program njemačke televizije (ARD) rekao da se nada da će "teško naoružanje biti stavljeno na raspolaganje ukrajinskoj armiji brzo i jednostavno". Dodao je i da, u slučaju da se iscrpe mogućnosti Bundesvera da isporučuje oružje Ukrajini, on očekuje da se brzo pronađu pragmatične alternative.

Šolc je uzdržan

Njemački kancelar Olaf Šolc je u svojim izjavama bio uzdržan. Rekao je da je Njemačka Kijevu već isporučila oružje i da će to i dalje da čini, a da će sve preko toga biti usaglašeno unutar Evropske unije.

"Neće biti pojedinačnog djelovanja".

Ukrajinski ambasador u Njemačkoj Andrij Meljnik je tokom vikenda zatražio hitnu isporuku tenkova Leopard i Marder, samohodnih haubica i uređaja za lociranje artiljerije tipa Kobra.

"Prema našoj analizi, svega toga bi Njemačka mogla da se odrekne, a da ne ugrozi odbranu zemlje ili obaveze prema NATO“, rekao je Meljnik

Predsjednica Odbora za odbranu Bundestaga Mari-Agnes Štrak-Cimerman, predlaže da se u vezi s tenkovima Marder sklopi posao sa istočnoevropskim partnerima.

"Ukrajinska vojska mora najprije da prođe obuku na tenkovima. Zato predlažem da naši istočnoevropski partneri isporuče Ukrajini odgovarajući materijal", rekla je političarka Liberala za list "Rajniše post".

Ona je objasnila da bi bivše rusko teško oružje koje je ostalo iza Varšavskog pakta, ukrajinski vojnici mogli odmah da upotrijebe.

Bonus video: