Zelenski: Nećemo se odreći Donbasa, borba se nastavlja

- Invazija Rusije na Ukrajinu ušla je u 53. dan

62151 pregleda 85 reakcija 85 komentar(a)
Zelenski, Foto: Reuters
Zelenski, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.04.2022. 00:17h
Završeno
21:46h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je danas da je razgovarao sa generalnom direktorkom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalinom Georgijevom o finansijskoj stabilnosti Ukrajine i poslijeratnoj obnovi zemlje, prenosi Rojters.

"Razgovarali smo sa generalnom direktorkom MMF-a Georgijevom o pitanju obezbjeđivanja finansijske stabilnosti Ukrajine i priprema za poslijeratnu obnovu. Za sada imamo jasne planove, kao i viziju izgleda. Siguran sam da će saradnja između MMF-a i Ukrajine nastaviti da bude plodna", naveo je Zelenski u tvitu.

Ukrajinski premijer Denis Šmihal rekao je ranije da će prisustvovati sastancima MMF i Svetske banke u Vašingtonu ove nedjelje i da će tražiti dodatnu finansijsku pomoć Ukrajini.

19:08h

Sankcije Zapada sve više podrivaju rusku privredu i njen bankrot je samo pitanje vremena, izjavila je danas predsjednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen.

"Sankcije sve dublje izjedaju rusku ekonomiju iz nedelje u nedelju: izvoz robe u Rusiju je pao za 70 odsto", rekla je fon der Lajen za nedeljni list Bild am Sonntag, prenosi Rojters.

Ona je rekla da su stotine velikih kompanija i hiljade stručnjaka napustile zemlju i da će BDP u Rusiji, prema sadašnjim prognozama, pasti za 11 odsto.

Po njenom mišljenju "bankrot države Rusije je samo pitanje vremena".

17:55h

Više raketa je danas pogodilo centar grada Harkova na istoku Ukrajine kada je poginulo najmanje pet, a povrijeđeno 13 osoba, ali sepostoji strah da bi broj žrtava mogao da bude veći.

Harkov
Harkovfoto: Reuters

Rakete su pogodile stambene zgrade, nekoliko stanova je zapaljeno, a vatrogasci i stanari pokušavaju da ugase vatru.

Zvaničnici su rekli da je centar Harkova granatiran iz višecjevnih raketnih bacača.

17:49h

Ukrajinske snage nemaju namjeru da predaju Donbas i nastaviće da se bore u tom regionu, saopštio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Zelenski je, u intervjuu CNN-u, odbacio ideju da bi Ukrajina mogla da Moskvi preda Donbas i istočne dijelove zemlje, kako bi se zaustavio sukob.

"Ukrajina i njen narod su jasni. Ne svojatamo ničiju teritoriju, ali nećemo se odreći svoje", poručio je Zelenski, prenosi N1.

16:56h

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je da u skorije vrijeme nije bilo diplomatskih komunikacija između Rusije i Ukrajine na nivou njihovih ministarstava spoljnih poslova i da bi situacija u luci Mariupolj, koju je opisao kao „strašna“, mogla biti „crvena linija“ na putu pregovora, javlja Rojters.

„Mariupolj je možda crvena linija“, rekao je on za CBS News u današnjem intervjuu.

Ukrajinski vojnici oduprli su se ruskom ultimatumu da polože oružje u nedelju u luci Mariupolj, za koju je Moskva rekla da su njene snage gotovo u potpunosti zaplijenile, što bi bila njena najveća nagrada u skoro dvomjesečnom ratu.

Izmjena: 17:52h
16:35h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je pozvao predsjednika Francuske Emanuela Makrona da posjeti Ukrajinu kako bi se iz prve ruke uvjerio da ruske snage sprovode "genocid", termin koji Makron odbija da koristi.

15:53h

Najmanje dvije osobe su poginule, a četiri su povrijeđene danas u granatiranju grada Zolote na istoku Ukrajine, rekao je lokalni guverner, prenosi Rojters.

"U jednoj od višespratnica uništena su dva sprata. Imamo najmanje dvoje mrtvih građana, još četvoro ranjenih", rekao je Sergej Gajdaj, guverner Luganske oblasti.

Rojters navodi da nije mogao odmah da provjeri njegove navode.

15:52h

Preostale ukrajinske snage u južnoj luci Mariupolj i dalje se bore i nastavljaju da prkose zahtjevu Rusije da se predaju, izjavio je danas ukrajinski premijer Denis Šmihal, prenosi Rojters.

"Grad još uvijek nije pao", rekao je Šmihal za program ABC "Ove nedjelje", dodajući da ukrajinski vojnici nastavljaju da kontrolišu neke djelove grada.

Šmihal je rekao da će ove nedjelje prisustvovati sastancima Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke u Vašingtonu i da će tražiti veću finansijsku pomoć Ukrajini.

15:21h

Papa Franjo pozvao je danas lidere da "čuju vapaj naroda za mir" u ovom "ratnom Uskrsu", javile su agencije.

"Vidjeli smo previše krvi, previše nasilja", rekao je papa tokom tradicionalne poruke Urbi et Orbi i pomolio se da "bude mir za izmučenu Ukrajinu".

15:14h

Ruska vojska upozorila je da će ukrajinske trupe u čeličani Azovstal koje odbijaju da se predaju biti uništene, nakon što je pozvala na predaju vojnike u Mariupolju do 13 časova obećavajući poštedu života.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je ukrajinska vojna komanda zabranila svojim vojnicima da se predaju i upozorilo da će "svi oni koji nastave otpor biti uništeni".

U saopštenju se navodi da je uz ukrajinske trupe u Azovstalu opkoljeno oko 400 stranih plaćenika, većinom iz evropskih zemalja i Kanade, koji komuniciraju na šest jezika.

Ministarstvo odbrane navodi da je informacije dobilo presretanjem komunikacijskog toka ukrajinskih vojnika.

14:47h

Pet osoba je poginulo u današnjem granatiranju centra Harkova, a 13 je povrijeđeno, javio je ukrajinski javni servis pozivajući se na lokalne zdravstvene vlasti.

Harkov
Harkovfoto: Reuters

"Spasioci djeluju na lokacijama (pogođenim granatiranjem)", navodi se u izvještaju, prenosi Rojters.

Izmjena: 15:19h
12:36h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski kazao je da "za sve što su uradili u Ukrajini odgovaraće okupatori".

"Za sve što su uradili Ukrajincima. Oni će biti odgovorni za Buču, Kramatorsk, Volnovahu, Oktirku. Za Hostomel i Borodjanku. Za Izjum, za Marijupolj i sve druge gradove i zajednice Ukrajine, koje je ruska vojska povukla u vrijeme 80 godina. Do tog strašnog perioda, za koji su svi na svijetu uvijek govorili: "Nikad više", napisao je Zelenski na Telegramu gdje je podijelio i više slika zazorenih gradova.

10:06h

Ukrajina i Rusija nisu uspjele da se dogovore danas o humanitarnim konvojima za evakuaciju civila iz ratom zahvaćenih područja, izjavila je potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk.

"Nismo uspjeli da se dogovorimo... oko prekida vatre na rutama evakuacije. Zato, nažalost, danas ne otvaramo humanitarne koridore", napisala je ona na svom Telegram nalogu.

Vereščuk je rekla i da su ukrajinske vlasti zatražile humanitarne koridore za evakuaciju civila i ranjenih ukrajinskih vojnika iz opkoljene luke Marijupolj.

10:05h

Ruske oružane snage uništile su fabriku municije u blizini Kijeva, izjavio je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

"Preko noći su visokoprecizne rakete sa vazdušnim lansiranjem uništile fabriku municije u blizini grada Brovari u Kijevskoj oblasti" rekao je Konašenkov.

08:46h

Raketni napad u ranim jutarnjim satima oštetio je infrastrukturu u gradu Brovari, u blizini ukrajinske prijestonice Kijeva, rekao je Igor Sapožko, gradonačelnik Brovara.

Nije iznio detalje o obimu razaranja i potencijalnim žrtvama.

Rojters nije mogao odmah da provjeri izvještaje.

07:58h

Eksplozije su se čule rano jutros u glavnom gradu Ukrajine Kijevu, javili su lokalni mediji.

Preko noći su se oglasile sirene za vazdušni napad na skoro cijelu Ukrajinu.

Nije bilo zvaničnog objašnjenja za eksplozije, a agencija Rojters nije mogla odmah da provjeri izvještaje.

07:57h

Šta se dešavalo juče, 52. dana ruske agresije na Ukrajinu pogledajte OVDJE

Bonus video: