AFP: Poslije predsjedničkih, Francusku čekaju ključni parlamentarni izbori

Ni Makron ni Le Pen, kandidati u drugom krugu predsjedničkih izbora u nedjelju, za sobom nemaju "ratnu mašineriju" da osvoje parlament niti politički odriješene ruke

3158 pregleda 0 komentar(a)
Makron, Foto: Reuters
Makron, Foto: Reuters

Parlamentarni izbori u Francuskoj zakazani za jun biće ključni, ocijenili su analitičari jer nijedan od predsjedničkih kandidata, centrista Emanuel Makron i liderka ekstremne desnice Marin Le Pen nisu u poziciji da osvoje parlamentarnu većinu, čime se pretpostavlja da neće moći da slobodno vode svoju politiku.

"Parlamentarni izbori će biti ključni", izjavio je za Frans pres Emerik Brejier, direktor Opservatorije francuske politike pri Fondaciji Žan Žores.

Makron, koji je ušao u političku arenu prije pet godina zajedno sa svojom strankom Republika u pokretu, osvojio je parlamentarnu većinu na izborima 2017. godine, oslanjajući se na imidž novine i osvježenja, ali njegova stranka nije pustila korijenje u zemlji.

S druge strane, stranka Marin Le Pen, godinama marginalizovana uprkos rastućem broju birača, ima vrlo malo poslanika zbog sistema glasanja.

Tako da ni Makron ni Le Pen, kandidati u drugom krugu predsjedničkih izbora u nedjelju, za sobom nemaju "ratnu mašineriju" da osvoje parlament niti politički odriješene ruke.

Parlamentarni izbori biće održani u dva kruga, 12. i 19. juna i tada će Francuzi birati 577 poslanika koji imaju posljednju riječ nad senatorima za usvajanje nekog zakona u slučaju neslaganja izmedju dva doma parlamenta.

"Biće neophodno da predsjednik ili predsjednica dobiju većinu u parlamentu. Ti parlamentarni izbori mogu da predstavljaju restrukturiranje francuskog političkog života u godinama koje dolaze", dodaje Brejijer.

Makron će, kako ukazuju ankete, pobijediti u drugom krugu predsjedničkih izbora, računajući na glasače koji su protiv ekstremne desnice. Međutim, on ne može da se osloni na te birače tokom parlamentarnih izbora.

"Vidjećemo da li je Makron voljan i sposoban da proširi svoj spektar saveza", naveo je analitičar.

Makron je poslije prvog kruga izbora uputio poruku biračima ljevice. "Spreman sam da izmislim nešto novo kako bih spojio različita uvjerenja i senzibilnosti da bih sa njima izgradio zajedničku akciju", rekao je francuski predsjednik koji se kandidovao za drugi mandat kako mu dozvoljava Ustav.

Analitičari smatraju da će parlamentarni izbori biti velika nepoznanica u slučaju pobjede Marin Le Pen jer njena stranka Nacionalno okupljanje nije usidreno u zemlji.

Ako Le Pen ne uspije da osvoji parlamentarnu većinu, očekuje se nestabilnost jer se ne zna da li bi mogla da formira koaliciju sa desničarskom strankom Republikanci, dodali su analitičari.

Bonus video: