Raskinut ugovor sa grupom Rosatom za izgradnju nuklearnog reaktora u Finskoj: "Rat u Ukrajini..."

Fennovoima, dvije trećine u vlasništvu konzorcijuma finskih kompanija i 34 odsto Rosatoma, takođe se poziva na "značajna kašnjenja" podružnice ruskog nuklearnog giganta da završi radove na reaktoru Hanhikivi-1

2653 pregleda 0 komentar(a)
Rosatom, Foto: Reuters
Rosatom, Foto: Reuters

Ugovor sa ruskom grupom Rosatom za izgradnju nuklearnog reaktora u sjevernoj Finskoj raskinut je zbog dodatnih "rizika" vezano za rusku invaziju na Ukrajinu, saopštio je u ponedjeljak konzorcijum u većinski finskom vlasništvu koji vodi projekat.

"Rat u Ukrajini je pogoršao rizike projekta", koji se nalazi na obalama Baltičkog mora, navodi konzorcijum Fennovoima u saopštenju.

Filijala Rosatoma uključena u projekat, RAOS Project, "nije bila u stanju da ublaži ove rizike".

Fennovoima, dvije trećine u vlasništvu konzorcijuma finskih kompanija i 34 odsto Rosatoma, takođe se poziva na "značajna kašnjenja" podružnice ruskog nuklearnog giganta da završi radove na reaktoru Hanhikivi-1.

"To znači da je saradnja sa Projektom RAOS momentalno prekinuta i da su radovi na lokaciji Hanhikivi-1 sa ruskom grupom završeni", dodaje se u saopštenju.

Procijenjen na više od 7,5 milijardi eura, projekat reaktora od 1.200 megavata na sjeveru Finske datira iz 2010. godine i već je imao brojna kašnjenja.

Uoči invazije na Ukrajinu, finska vlada je najavila da će preispitati projekat, jedan od glavnih u Evropskoj uniji, u kojem učestvuje ruska kompanija.

Bonus video: