Borel uvjeren da će Švedska i Finska dobiti "snažnu podršku" članica EU za članstvo u NATO

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan navodi da Finska i Švedska ne treba da budu primljene u NATO zbog nedovoljno oštrog odnosa prema kurdskim oružanim grupama poput Radničke partije Kurdistana koje Turska, ali i EU, smatraju terorističkim organizacijama

2614 pregleda 0 komentar(a)
Borel, Foto: Reuters
Borel, Foto: Reuters

Evropska unija (EU) je danas podržala nastojanja Finske i Švedske da pristupe NATO-u, čemu se protivi Turska, članica zapadne vojne alijanse.

Šef evropske diplomatije Žozep Borel izrazio je uvjerenje da će Švedska i Finska dobiti "snažnu podršku" svih članica EU za članstvo u NATO rekavši da to povećava jedinstvo Unije i čini je jačom.

Povezani članci

17. Maj 2022.

Švedska potpisala aplikaciju za članstvo u NATO

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan navodi da Finska i Švedska ne treba da budu primljene u NATO zbog nedovoljno oštrog odnosa prema kurdskim oružanim grupama poput Radničke partije Kurdistana koje Turska, ali i EU, smatraju terorističkim organizacijama.

Borel je danas priznao da Turska ima izvjesne primedbe, ali je izrazio nadu da će NATO "biti u stanju da ih prevaziđe".

Da bi jedna država ušla u NATO, mora da dobije saglasnost svake od 30 članica alijanse. Od 27 zemalja EU, u NATO-u je 21, a Finska i Švedska su među preostalih šest, uz Austriju, Irsku, Maltu i Kipar.

Bonus video: