Žele da osnaže pravo na abortus

Ako zakon bude usvojen, Španija bi postala prva evropska zemlja u kojoj je plaćeno menstrualno bolovanje

12003 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Španska ljevičarska koaliciona vlada juče je odobrila nacrt zakona kako bi osnažila prava na abortus i učinila Španiju prvom zemljom u Evropi koja pruža plaćeno bolovanje za žene koje pate od bolnih menstruacija.

Manjinska vlada koju predvode socijalisti nada se da će novim zakonom garantovati pristup abortusu širom Španije i destigmatizovati menstrualno zdravlje.

”Danas šaljemo međunarodnu poruku podrške svim ženama koje se bore za svoja seksualna i reproduktivna prava”, kazala je novinarima ministarka za ravnopravnost Irene Montero.

”Moramo garantovati da su žene te koje odlučuju šta se dešava sa njihovim tijelima”, poručila je Montero.

Protivnici abortusa ispred jedne privatne klinike u Madridu u aprilu 2022.
Protivnici abortusa ispred jedne privatne klinike u Madridu u aprilu 2022.foto: REUTERS

Ukoliko bude usvojen, novi zakon bi ukinuo uslov da tinejdžerke od 16 i 17 godina moraju imati saglasnost roditelja prije prekida trudnoće. Takođe bi bio ukinut i obavezni trodnevni period za razmišljanje prije medicinskog zahvata za prekid trudnoće.

Zakon takođe uključuje plaćeno odsustvo za trudnice od 39 nedjelje i garantuje besplatnu distribuciju menstrualnih proizvoda u javnim institucijama poput škola, zdravstvenih centara i zatvora.

Ukoliko bude usvojen, novi zakon bi ukinuo uslov da tinejdžerke od 16 i 17 godina moraju imati saglasnost roditelja prije prekida trudnoće

U nacrtu zakona takođe se navodi da će surogat trudnoća, koja je nezakonita u Španiji, prisilna sterilizacija žena sa invaliditetom i prisilna trudnoća i abortus biti smatrani nasiljem nad ženama.

Zakon bi takođe predviđao da zdravstveno osiguranje pokriva kontraceptivna sredstva nove generacije, kao i promovisanje kontraceptivnih opcija za muškarce.

U Španiji je 2010. godine sprovedena reforma zakona o abortusu kojom je ženama dozvoljen prekid neželjene trudnoće do 14. nedjelje, ili do 22. nedjelje u slučajevima teških deformiteta fetusa.

Novi nacrt zakona je izazvao debatu u Španiji oko toga hoće li plaćeno menstrualno bolovanje doprinijeti ili ugroziti poziciju žena na radnom mjestu.

”To će samo stvoriti veći konflikt prilikom donošenja odluke da li zaposliti ženu ili ne”, kazao je 21-godišnji student Pablo Beltran Martin.

Međutim glumica i pjevačica Kristina Dijaz, 28, kazala je za Rojters: “Ukoliko žena ima ciklus koji je sprečava da radi, mislim da je sjajno što može tražiti nekoliko dana bolovanja poput svake druge osobe sa zdravstvenim problemima”.

Novi zakon se takođe bavi takozvanim prigovorom savjesti, koji omogućava doktorima da rade abortuse - što je tema užarene debate između grupa za zaštitu ljudskih prava i desničarskih aktivista. Državne klinike moraju obezbijediti specijalistu koji je voljan da uradi abortus, navodi se u nacrtu zakona.

U Ministarstva za ravnopravnost procjenjuju da bi ukupni troškovi koji će nastati zbog novog zakona iznosili oko 0,011 odsto španskog BDP-a za 2021, od čega bi polovina išla na trudničko bolovanje.

Mogli bi proći mjeseci prije nego što nacrt zakona bude odobren budući da slijedi javno saslušanje kao i glasanje u donjem domu parlamenta.

Marta Vigara 2008. nije mogla da ubijedi ljekare na državnoj klinici da joj urade abortus
Marta Vigara 2008. nije mogla da ubijedi ljekare na državnoj klinici da joj urade abortusfoto: REUTERS

Marta Vigara Garsija, 37, kazala je da je zadovoljna novim zakonom o abortusu koji bi olakšao pristup.

Kada je ona 2008. odlučila da prekine trudnoću nakon što su joj ljekari rekli da njena beba ima male šanse da preživi, imala je problema da ubijedi ljekare da urade abortus.

”Rekli su mi da pošto beba još ima srčani ritam, oni neće uraditi abortus”, kazala je ona za Rojters. “Morala sam da odem na privatnu kliniku”.

Potez španske vlade događa se u trenutku kada hiljade pristalica prava na abortus protestuju širom Sjedinjenih Država, ljutih zbog mogućnosti da bi Vrhovni sud uskoro mogao da preinači istorijsku odluku u slučaju Rou protiv Vejda kojom je prije pola vijeka legalizovan abortus na nacionalnom nivou.

Bonus video: