Zapadnobalkanskom rutom u EU ilegalno ušlo više od 27.000 migranata

Taj broj je za 130 odsto veći nego prošle godine. Migrante su činili uglavnom Sirijaci i Avganistanci

7383 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

U periodu od januara do aprila zabilježeno je oko 57.800 neregularnih ulazaka u Evropsku uniju, što je 69 odsto više nego u prva četiri mjeseca prošle godine, preliminarni su podaci Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu (Frontex).

Izvještaj Frontexa ne obuhvata izbjeglice koje bježe iz Ukrajine i ulaze u EU preko graničnih prelaza.

"Prema posljednjim podacima Frontexa, više od 5,9 miliona ljudi ušlo je u EU iz Ukrajine i Moldavije od početka invazije u februaru", navodi se u dokumentu.

Frontex je u aprilu registrovao oko 15.000 neregularnih prelazaka, što je 79 odsto više nego u istom mjesecu prošle godine.

Ova agencija trenutno ima više od 2.000 stalnih oficira i osoblja na različitim djelovima spoljne granice EU, kao i u Albaniji, Srbiji, Crnoj Gori i Moldaviji.

Crna Gora i Frontex su u oktobru 2019. godine zaključili sporazum na osnovu kojeg će evropski policajci zajedno sa crnogorskom policijom patrolirati duž državne granice.

Frontex navodi da je u toku prva četiri mjeseca 2022. godine zapadnobalkanska ruta činila skoro polovinu svih ilegalnih prelazaka granice sa 27.172 ilegalna prelaska, uglavnom Sirijaca i Avganistanaca.

Taj broj je za 130 odsto veći nego prošle godine.

Pored ove, najaktivnije migracione rute u EU bile i istočnomediteranska i centralnomediteranska ruta.

"Broj otkrivanja na istočnomediteranskoj ruti ostao je visok sa 9.109 dolazaka (86 odsto više). Ovo je posebno posljedica stalnog broja dolazaka na Kipar, koji je činio više od polovine svih otkrivenih. Najviše migranata došlo je iz Sirije, Nigerije i Konga. Na srednjomediteranskoj ruti od januara do aprila registrovano je 9.300 ilegalnih prelazaka, što je otprilike 4 odsto više nego u istom periodu prethodne godine. Glavne nacionalnosti predstavljene na ovoj ruti bili su Egipćani, Bangladešani i Tunižani", saopšteno je iz Frontexa.

Na istočnoj kopnenoj graničnoj ruti Frontex je registrovao 1.683 neregularna prelaza, preko pet puta više nego prošle godine. Glavne nacionalnosti na ovoj ruti bili su državljani Ukrajine, Iraka i Bjelorusije.

Nastavio je, dodaje se u izvještaju, da raste i broj migranata koji su pokušavali da pređu Lamanš ka Velikoj Britaniji koristeći male čamce sa obje strane Lamanša: zabilježeno je otprilike 12.800 pokušaja, što je povećanje od 160 odsto u poređenju sa istim periodom 2021.

Glavne nacionalnosti na ovoj ruti bili su iz Avganistana, Sirije i Irana.

Bonus video: