"IMAMO PRAVO NA ODBRANU"

Poljski ministar: Mislio sam da Rusi umiju bolje da broje vojne snage NATO

"Treba reći da ta izjava baš nije ozbiljna, dovodi javno mnjenje u zabludu. Zaista sam mislio da u Ministarstvu odbrane Rusije umiju bolje da broje vojnike razmještene na istočnom krilu NATO. Zaista, nije to divizija ni na koji način, a ako pogledamo rusku vojsku razmještenu na granicama s istočnim krilom NATO, ona je daleko prevazišla više divizija", kazao je danas Maćerevič poljskoj agenciji PAP
88 pregleda 3 komentar(a)
Poljska NATO, Foto: Reuters
Poljska NATO, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.10.2017. 16:51h

Poljski ministar odbrane Antoni Maćerevič je odbacio optužbe iz Rusije da su SAD u tišini rasporedile cijelu borbenu diviziju u Poljskoj, na granicama s Rusijom.

On je naveo da je mislio da Rusi umiju bolje da broje vojne snage NATO.

"Treba reći da ta izjava baš nije ozbiljna, dovodi javno mnjenje u zabludu. Zaista sam mislio da u Ministarstvu odbrane Rusije umiju bolje da broje vojnike razmještene na istočnom krilu NATO. Zaista, nije to divizija ni na koji način, a ako pogledamo rusku vojsku razmještenu na granicama s istočnim krilom NATO, ona je daleko prevazišla više divizija", kazao je danas Maćerevič poljskoj agenciji PAP.

Maćerevič, koji je u posjeti Londonu, rekao je da je bataljon daleko manja jedinica od divizije i da borbeni bataljoni NATO na njegovom istočnom krilu, u baltičkim republikama i Poljskoj, imaju čisto defanzivni, odbrambeni karakter.

"Poljska, baltičke zemlje i Rumunija, istočno krilo NATO, ima pravo na odbranu i dejstva koja će zastrašivati i braniti od agresivne aktivnosti Rusije i nikakve laži to neće promjeniti", naveo je Maćerevič.

Šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski koji zajedno s Maćerevičem boravi u Londonu kazao je da upravo takve izjave i aktivnosti Rusije navode Poljake da razmotre da li bi zaista tražili od saveznika da razmjeste diviziju ili čak dvije u toj zemlji.

Portparol Ministarstva odbrane Rusije general Igor Konašenkov optužio je danas SAD da krše dogovore između NATO i Rusije, navodeći da je Druga američka oklopna brigada koja treba da zameni Treću američku oklopnu brigadu, diskretno došla u Poljsku i razmjestila svoja oklopna vozila, a da je vojna oprema Treće oklopne brigade ostala u Poljskoj i u baltičkim zemljama.

Prema tvrdnjama Konašenkova, borbena vozila Treće brigade i njenu opremu mogu u roku od dva sata da preuzmu trupe iz američke baze u Ramštajnu u Njemačkoj, što po procjeni ruskog Ministarstva znači dodatnu oklopnu američku diviziju na granicama prema Rusiji.

Na zapadu Poljske razmještena je od početka godine američka oklopna brigada od oko 3.500 vojnika koja se premješta na razne vojne vežbe po istočnom krilu NATO, dok komanda ostaje u Poljskoj, a na sjeveroistoku Poljske nalazi se i multinacionalni borbeni bataljon NATO od oko 1.500 vojnika pod komandom vojske SAD.

Preporučujemo za Vas