Nebenzja: Rusija može da obezbijedi bezbjedan prolaz žita, ali nije odgovorna za uspostavljanje koridora

Invazija Rusije na Ukrajinu - 111. dan

45274 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ažurirano: 15.06.2022. 21:55h
Završeno
21:17h

Britanski premijer Boris Džonson rekao je ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da se nada da bi narednih dana mogao biti postignut napredak u izvođenju pošiljki žitarica iz zemlje, saopštila je Džonsonova kancelarija nakon njihovog razgovora, prenosi Rojters.

Ukrajinske isporuke žitarica su zastale od ruske invazije i blokade luka, što je podstaklo globalne cijene žitarica, ulja za jelo, goriva i đubriva.

„Dvojica su razgovarali o ruskoj neoprostivoj blokadi ukrajinskog žita, a premijer je rekao da se nada da bi napredak po tom pitanju mogao biti postignut u narednim danima“, rekla je portparolka Džonsonove kancelarije u čitanju poziva.

19:00h

Sjedinjene Američke Države će obezbijediti dodatnu milijardu dolara bezbjednosne pomoći Ukrajini za njene napore u istočnom Donbasu, koji je nedavno žarište ruske invazije, rekao je predsjednik Bajden svom ukrajinskom kolegi tokom razgovora u srijedu.

Podrška uključuje „dodatnu artiljeriju i oružje za obalsku odbranu, kao i municiju za artiljeriju i napredne raketne sisteme“, naveo je Bajden u saopštenju Bijele kuće nakon razgovora sa Volodimirom Zelenskim.

18:57h

Očekivanja Turske nisu ispunjena dokumentima iz Švedske, izjavio je u srijedu ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu, dodajući da će svi pregovori o nastojanjima sjevernoevropskih zemalja za pridruživanje NATO-u prvo morati da se pozabave zahtjevima Turske, prenosi Rojters.

Švedska i Finska su podnijele zahtjev za pridruživanje alijansi prošlog mjeseca, kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu. Njihove prijave naišle su na neočekivano protivljenje Turske, koja je ljuta zbog, kako smatra, švedske podrške kurdskim militantima i prethodne odluke da povuče dozvole za izvoz oružja Turskoj.

18:57h

Rusko opravdanje za smanjenje protoka gasa kroz Sjeverni tok 1 je izgovor za sijanje neizvjesnosti i povećanje cijena, rekao je ministar ekonomije i energetike Robert Habek nakon što je Gasprom rekao da dodatno smanjuje kapacitet gasovoda, prenosi Rojters.

"Trenutno možemo da kupujemo potrebne količine sa tržišta, ali po višim cijenama", rekao je Habek u saopštenju u srijedu, dodajući da je snabdijevanje bezbjedno, ali da je ušteda energije glavna stvar.

„Naravno da ćemo preduzeti mjere na državnom nivou ako bude potrebno“, dodao je on.

18:56h

Rusija može da „obezbijedi bezbjedan prolaz” za ukrajinske pošiljke žita iz crnomorskih luka u zemlji, ali nije odgovorna za uspostavljanje koridora, rekao je u srijedu ruski ambasador u Ujedinjenim Nacijama (UN) Vasilij Nebenzja.

„Mi nismo odgovorni za uspostavljanje bezbjednih koridora. Rekli smo da možemo da obezbijedimo bezbjedan prolaz ako se ovi koridori uspostave. Uspostavite ih. Očigledno je da se radi ili o deminiranju teritorije koju su minirali Ukrajinci, ili da obezbijedimo da prolaz ide oko tih koridora“, rekao je Nebenzja, prenosi Rojters.

18:54h

Ruski predsjednik Vladimir Putin dogovorio je u telefonskom razgovoru sa svojim kineskim kolegom Si Đinpingom da proširi saradnju u oblasti energetike, finansija i industrije pošto se Moskva suočava sa zapadnim sankcijama bez presedana zbog Ukrajine, saopštio je Kremlj, prenosi Rojters.

„Dogovoreno je proširenje saradnje u energetici, finansijama, industriji, transportu i drugim sferama, uzimajući u obzir globalnu ekonomsku situaciju koja se zakomplikovala zbog nelegitimne politike sankcija Zapada“, navodi Kremlj.

18:53h

Sjedinjene Američke Države su dodale tri osobe na svoju listu za borbu protiv terorizma, uključujući jednog Ukrajinca i jednog Rusa povezane sa ultranacionalističkim ruskim imperijalnim pokretom (RIM), navodi se u objavi u srijedu na veb stranici Ministarstva finansija, prenosi Rojters.

Na spisku je bio i jedan švedski državljanin. Trezor je označio RIM kao terorističku organizaciju u aprilu 2020.

13:53h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je Evropsku uniju da pooštri sankcije Rusiji, upozoravajući da bi ruske snage mogle da napadnu druge zemlje nakon invazije na njegovu zemlju.

U govoru u oba doma češkog parlamenta putem video-linka, Zelenski je ponovio je apel Briselu da dozvoli Kijevu da krene na putu ka članstvu u EU tako što će joj dati status zemlje kandidata.

"Kao i u prošlosti, ruska invazija na Ukrajinu je prvi korak koji ruskom rukovodstvu treba da otvori put u druge zemlje, u osvajanje drugih naroda", rekao je Zelenski, kako prenosi Rojters.

13:52h

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da će smrtne kazne izrečene stranim borcima u Donjeckoj oblasti, koja je proglasila nezavisnost, biti "jasan primjer drugim stranim plaćenicima koji se bore za Ukrajinu", prenosi Rojters.

Dva Britanca i jedan zarobljeni Marokanac koji se bore sa ukrajinskom vojskom osuđeni prošle nedjelje na smrt kao plaćenici.

Zapadni zvaničnici kažu da muškarce treba tretirati kao redovne vojnike zarobljene u ratu, te da stoga imaju pravo na zaštitu prema Ženevskim konvencijama.

Njihovi rođaci kažu da su svi bili angažovani da se bore za Ukrajinu.

13:52h

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da će članice Alijanse nastaviti da snabdijevaju Ukrajinu teškim naoružanjem i raketnim sistemima dugog dometa i da očekuje da će na samitu NATO-a dogovoriti novi paket pomoći Kijevu.

„Izuzetno smo fokusirani na jačanje podrške", dodao je Stoltenberg na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

13:50h

Predsjednik Francuske Emanuel Makron izjavio je prilikom posjete francuskim i savezničkim trupama u bazi NATO-a u Rumuniji da će učiniti sve da se zaustavi napredovanje ruskih snaga u Ukrajini.

„Učinićemo sve da zaustavimo ruske ratne snage, da pomognemo Ukrajincima i njihovoj vojsci i da nastavimo da pregovaramo", naveo je Makron.

až
foto: Reuters

Makron je juče u Rumuniji započeo trodnevnu posjetu južnom krilu NATO-a, prilikom koje će boraviti i u Moldaviji, a sutra će vjerovatno, krenuti u Kijev, u koji bi istog dana trebalo da dođu i njemački kancelar Olaf Šolc i italijanski premijer Mario Dragi, navodi Rojters, pozivajući se na dva neimenovana diplomatska izvora.

Predsjednik Francuske je posljednjih nedjelja u više navrata izjavljivao da je od vitalnog značaja da se ne ponižava Rusija kako bi se nakon okončanja borbi moglo pronaći diplomatsko rješenje i nastavio je da drži otvorene komunikacione kanale sa Kremljom, navodi britanska agencija.

Francuska predvodi borbenu grupu NATO-a u Rumuniji koja broji oko 800 vojnika, uključujući 500 francuskih i oko 300 vojnika iz Holandije i Belgije.

13:49h

Ministsrstvo odbrane Rusije saopštilo je da je u raketnom napadu njenih snaga uništeno skladište municije kod Lavova za oružje koje su donirale zemlje članice NATO-a.

U saopštenju se dodaje da je dio municije trebalo da se koristi za haubice M777 proizvedene u SAD, prenosi Rojters.

12:44h

Zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da Ukrajina za par godina možda više neće "postojati na mapi svijeta".

08:17h

Ukrajinske snage trpe bolne gubitke u borbama sa ruskim trupama u gradu Sjeverodonjecku na istoku zemlje i u oblasti Harkova, rekao je ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski.

On je u obraćanju javnosti ponovio da je Ukrajini odmah potrebno moderno protivraketno oružje i dodao da ne može biti opravdanja da zemlje partneri odlažu isporuke oružja za Ukrajinu, prenosi Rojters.

"Najžešće borbe, kao i do sada, vode se u Sjeverodonjecku i drugim obližnjim gradovima i naseljima. Gubici su, nažalost, bolni", priznao je Zelenski i pozvao ukrajinske snage da se drže "čvrsto".

"Što više gubitaka neprijatelj pretrpi na tom frontu, manje će imati snage da nastavi agresiju", poručio je Zelenski.

Zelenski je potvrdio da Ukrajina trpi "bolne gubitke" i u Harkovskoj oblasti, istočno od Kijeva, gde Rusija, nakon što je nedavno potisnuta, sada pokušava ponovo da ojača svoju poziciju.

Kijev je saopštio da ukrajinske snage i dalje pokušavaju da evakuišu civile iz Sjeverodonjecka nakon što je Rusija, u završnoj fazi višenedjeljne bitke za region Donbas koji želi da stavi pod svoju kontrolu, uništila i poslednji most koji vodi do grada.

07:57h

Rusija je pozvala Ukrajince da prekinu da pružaju "besmislen otpor" u Sjeverodonjecku i predložila za danas humanitarni koridor za evakuaciju civila, ali apel nije dobio odgovor iz Kijeva koji je poručio da je "od vitalnog značaja ostati u Donbasu".

"Humanitarni koridor biće otvoren 15. juna" od 5.00 GMT do 17.00 GMT, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane, uvjeravajući da će garantovati "bezbjednu evakuaciju svih civila, bez izuzetka".

Prema riječima šefa administracije Sjeverodonjecka Oleksandra Strijuka, "od 540 do 560 ljudi" se sklonilo u podzemne prolaze ogromne hemijske fabrike Azot, simbola ovog industrijskog grada na istoku Ukrajine.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je sinoć svoje sunarodnike da se drže u Donbasu, "vitalnom" regionu u kojem će se prema njegovom mišljenju odlučivati o nastavku rata koji je Moskva pokrenula 24. februara protiv Ukrajine.

"Od vitalnog je značaja ostati u Donbasu", rekao je Zelenski u svom svakodnevnom obraćanju na Telegramu.

On je rekao da je odbrana regiona je od suštinske važnosti da bi se pokazalo ko će "dominirati u narednim nedjeljama“.

07:50h

Pripadnici Oružanih snaga Ukrajine i nekoliko stotina civila nalaze se u skloništima u podzemnim bunkerima u hemijskoj fabrici Azot u gradu Sjevjerodonjecku, saopštilo je britansko ministarstvo odbrane.

Ruske snage sada kontrolišu većinu ukrajinskog grada, navelo je britansko ministarstvo odbrane na Tviteru.

Rusija je poručila ukrajinskim snagama koje su bile skrivene u hemijskoj fabrici da polože oružje do srede rano ujutru, pojačavajući svoju prednost u borbi za kontrolu nad istočnom Ukrajinom, prenosi Rojters.

Bonus video: