Predsjednica Evropske komisije pozvala evropske vođe da budu na visini oko ukrajinske kandidature

Evropska komisija prošle nedjelje je dala pozitivno mišljenje za dodjelu statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji uz uslove o nastavku reformi, čime bi se otvorio put ka dugom procesu pristupanja Uniji. Komisija je ocijenila da Gruzija, koja je isto tražila dodjelu statusa kandidata, treba da sprovede dodatne reforme prije nego što ga dobije

3479 pregleda 2 komentar(a)
Ursula fon der Lajen, Foto: REUTERS
Ursula fon der Lajen, Foto: REUTERS

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozvala je danas evropske vođe da se "pokažu na visini" i dodjele Ukrajini i Moldaviji status kandidata za članstvo EU na njihovom sutrašnjem samitu.

Evropska komisija prošle nedjelje je dala pozitivno mišljenje za dodjelu statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji uz uslove o nastavku reformi, čime bi se otvorio put ka dugom procesu pristupanja Uniji. Komisija je ocijenila da Gruzija, koja je isto tražila dodjelu statusa kandidata, treba da sprovede dodatne reforme prije nego što ga dobije.

"Sada je na Evropskom savjetu da dodnese odluku i da se pokaže na visini istorijske odgovornosti koju imamo", rekla je fon der Lajen pred Evropskim parlamentom u Briselu.

"Ukrajina je dokazala i to još prije rata da je na dobrom putu. Posljednjih godina ona je za malo vremena sprovela više reformi nego posljednjih deset godina. Zahvaljujući sporazumu o pridruživanju iz 2016. ona je već sprovela oko 70 odsto propisa, normi i standarda EU", rekla je šefica Evropske komisije.

Ona je dodala da ostaje da se uradi veliki posao po pitanju borbe protiv korupcije i protiv pretjeranog uticaja oligarha na privredu.

"Istorija naše Unije je istorija mladih demokratija koje se jačaju pridruživanjem...To je istorija čije naredno poglavlje danas piše hrabar ukrajinski narod i svi mi koji treba da ih pratimo na putu Evrope. Još jednom ponavljam Evropa se nalazi u presudnom trenutku. Budimo na visini", rekla je ona.

I francuski ministar za evrposka pitanja Kleman Bon rekao je pred evroposlanicima da vjeruje i da se nada da će na evropskom samitu biti postignut konsenzus i dat "očekivan signal", dodjele statusa kandidata, ukazujući i da to ne treba mješati sa momentalnim učlanjenjem.

Bonus video: