Bon: Neophodno što brže pristupanje zemalja Zapadnog Balkana EU, neophodno usklađivanje sa politikom sankcija

On je govorio u osvrtu na Srbiju, zemlju kandidata za članstvo ali koja se nije pridružila sankcijama evropske dvadesetsedmorice Rusiji zbog njene ofanzive protiv Ukrajine, navodi agencija Frans pres

6832 pregleda 5 komentar(a)
Bon, Foto: REUTERS
Bon, Foto: REUTERS

Francuski ministar za evropska pitanja Kleman Bon izjavio je povodom Zapadnog Balkana, čije će vođe sjutra učestvovati na samitu sa vođma EU u Briselu, da je neophodno što je moguće brže pristupanje tih zemalja Uniji.

Bon, koji je govorio danas pred Evropskim parlamentom, istakao je da je važno da se te zemlje pridržavaju vrijednosti Unije.

"Ali neophodno je pridržavanje vrijednostima EU, posebno usklađivanje sa našim politikama sankcija", upozorio je Bon, čija zemlja je aktuelna predsjedavajuća EU.

On je govorio u osvrtu na Srbiju, zemlju kandidata za članstvo ali koja se nije pridružila sankcijama evropske dvadesetsedmorice Rusiji zbog njene ofanzive protiv Ukrajine, navodi agencija Frans pres.

Bon je izrazio uvjerenje da će na samitu evropske dvadestsedmorice u četvrtak biti postignut konsenzus i dodijeljen status kandidata Ukrajini.

"Vjerujem i nadam se da ćemo biti u stanju da već od ovog evropskog samita postignemo konsenzus i damo očekivan signal, dodjele statusa kandidata, koji se ne treba mješati sa momentalnim pristupanjem, rekao je francuski ministar u obraćanju Evropskom parlamentu.

U Briselu se sjutra održava sastanak vođa EU i Zapadnog Balkana na kome će se razgovarati o napretku u EU integracijama i izazovima koje proističu iz ruske agresije protiv Ukrajine, najavila je Unija. Sastanak EU-Zapadni Balkan održava se uoči samita vođa Unije na kome će se odlučivati o dodjeljivanju statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji.

Bonus video: