Sandej tajms: Princ Čarls primio kofer sa milion eura; Bakingemska palata: Sve urađeno u skladu sa procedurom

Prema pisanju Sandej tajmsa, princ Čarls lično je primio tri novčane donacije od bivšeg premijera između 2011. i 2015. godine

10740 pregleda 5 komentar(a)
Princ Čarls, Foto: Reuters
Princ Čarls, Foto: Reuters

Britanski princ Čarls od bivšeg katarskog premijera primio je kovčeg sa milion eura u gotovini, objavio je Sandej tajms, a prenosi BBC.

List navodi da je ovo jedna od tri novčane donacije šeika Hamada bin Jasima u ukupnom iznosu od tri miliona eura.

Iz Bakingemske palate je rečeno da su donacije šeika odmah proslijeđene jednoj od prinčevih dobrotvornih organizacija te da je sve odrađeno u skladu sa propisanom procedurom.

Nema indicija da su plaćanja bila nezakonita.

Prema pisanju Sandej tajmsa, princ Čarls lično je primio tri novčane donacije od bivšeg premijera između 2011. i 2015. godine.

Tvrdi se da je jednom prilikom novac predat na sastanku u Bakingemskoj palati u velikoj putnoj torbi. Sa druge strane, novine su objavila da se gotovina nalazila u vrećicama robne kuće "Fortnum and Mason".

"Dobrotvorne donacije primljene od šeika Hamada bin Jasima odmah su proslijeđene jednoj od prinčevih dobrotvornih organizacija koja je sprovela odgovarajuću kontrolu i uvjerila nas da je sve odrađeno u skladu sa propisanim procedurama", navodi se u saopštenju Bakingemske palate.

Sredstva je primio Dobrotvorni fond princa od Velsa, čiji je cilj da "preobrazi živote i izgradi održive zajednice", dodjeljivanjem grantova za dobre svrhe u oblastima kao što su očuvanje, obrazovanje, zdravstvo i socijalna inkluzija.

Iz Fonda je Sandej tajmsu rečeno da su njegovi povjerenici zaključili da je donator legitiman i da su njegovi revizori potpisali donaciju.

Donacije dobrotvornim organizacijama princa Čarlsa bile su pod lupom posljednjih mjeseci nakon navoda da je jedna od njih ponudila pomoć saudijskom donatoru da obezbijedi britansko državljanstvo.

Policija je ranije saopštila da istražuje tvrdnje o Prinčevoj fondaciji prema Zakonu o časti (sprečavanju zloupotreba) iz 1925. godine.

Smatra se da fondacija nudi punu saradnju, a Bakingemska palata je saopštila da princ Čarls nije znao za navodnu ponudu počasti ili državljanstva na osnovu donacije njegovim dobrotvornim organizacijama.

Majkl Foset, bivši prinčev sobar i izvršni direktor fondacije, podnio je ostavku u novembru pošto je dobrotvorna organizacija istraživala tvrdnje.

Bonus video: