regulacija ogromnog broja turista

Venecija od januara uvodi ulaznice za jednodnevne posjetioce

Lokalno stanovništvo već duže vrijeme kritikuje grad zbog masovnog turizma, zbog kojeg se stvara ogromna gužva oko najpopularnijih venecijanskih znamenitosti, a i kretanje uskim gradskim ulicama je otežano

2892 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Jednodnevni izletnici će od naredne godine za ulazak u Veneciju morati da kupe ulaznicu, zbog regulacije ogromnog broja turista.

"Odredba će se sprovoditi od 16. januara, a donesena je s ciljem kontrole broja posjetilaca, posebno u vrijeme sezone", kazala je turistička analitičarka Simone Venturini.

Lokalno stanovništvo već duže vrijeme kritikuje grad zbog masovnog turizma, zbog kojeg se stvara ogromna gužva oko najpopularnijih venecijanskih znamenitosti, a i kretanje uskim gradskim ulicama je otežano, prenosi SEEbiz.

Prije pandemije nije bilo neobično da grad dnevno posjeti i preko 100 hiljada posjetilaca. Gradske vlasti sada se žele obračunati s jednodnevnim izletnicima i posjetiocima s kruzera, koji većinom ne doprinose mnogo lokalnoj ekonomiji.

Stanovnici pokrajine Veneto, ljudi rođeni u Veneciji i svi koji imaju rezervisan smještaj u gradu, neće morati da kupuju kartu.

Cijena ulaznica će varirati do najviše deset eura po osobi, a oni koji rezervišu ranije platiće manju cijenu.

Posjetioci će prije dolaska morati da rezervišu ulaznice na internetu, dok će oni koji u grad uđu bez ulaznice platiti kaznu između 50 i 100 eura.

Od septembra, cijene ulaznica za gradske muzeje i vodene autobuse, takozvane vaporette, biće veće, osim ako se ne rezervišu online.

Ovim potezom, vlasti žele da posjetioce naviknu na planiranje putovanja, prije nego se u januaru uvedu ulaznice.