Danska policija: Naoružani napadač djelovao sam i nije povezan sa terorizmom

"Nema ničega u našoj istrazi, niti u dokumentima koje smo pregledali, ili stvarima koje smo pronašli, ili izjavama svjedoka koje smo dobili, što bi moglo da potkrijepi da se radi o terorističkom činu", navodi se u saopštenju

3120 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Danska policija saopštila je danas da je naoružani napad u tržnom centru u kojoj su tri osobe poginule bio nasumičan i da nije povezan sa terorizmom, a da je napadač djelovao sam.

Glavni inspektor policije u Kopenhagenu rekao je da su 17-godišnji dječak i djevojčica danski državljani i 47-godišnji Rus, ubijeni kada je napadač otvorio vatru u nedjelju popodne u tržnom centur Field, jednom od najvećih u Skandinaviji.

Još četiri osobe, dva danska i dva švedska državljana, su zbrinute zbog prostrijelnih rana i nalaze se u kritičnom, ali stabilnom stanju.

Nekoliko osoba zadobilo je lakše povrede dok je bježalo iz tržnog centra, dodao je on.

Policija je saopštila da nema naznaka da je neko pomogao napadaču, identifikovanom kao 22-godišnji Danac i da, iako je motiv nejasan, ništa ne ukazuje na terorizam i da će osumnjičeni biti optužen kasnije u ponedjeljak na osnovu preliminarnih optužbi za krivično djelo ubistvo.

"Nema ničega u našoj istrazi, niti u dokumentima koje smo pregledali, ili stvarima koje smo pronašli, ili izjavama svjedoka koje smo dobili, što bi moglo da potkrijepi da se radi o terorističkom činu", navodi se u saopštenju.

U saopštenju piše i da je osumnjičeni bio poznat službama za mentalno zdravlje i da je osim puške koju je imao prilikom privođenja "imao pristup pištolju i nosio nož".

Danska premijerka Mete Frederiksen nazvala je nedjeljnu pucnjavu "okrutnim napadom".

"To je neshvatljivo. Srceparajuće. Besmisleno. Naša lijepa i obično tako sigurna prijestonica promijenjena je u djeliću sekunde", rekla je ona.

Bonus video: