Blinken pozvao Kinu da osudi rusku agresiju u Ukrajini

Invazija Rusije na Ukrajinu - 136. dan

31081 pregleda 30 komentar(a)
Polja pšenice u plamenu nakon ruskog napada na Donjeck, Foto: REUTERS
Polja pšenice u plamenu nakon ruskog napada na Donjeck, Foto: REUTERS
Ažurirano: 09.07.2022. 23:08h
Završeno
19:56h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski povukao je u subotu ambasadora te zemlje u Njemačkoj, zajedno sa drugim izaslanicima, prenosi Radio Slobodna Evropa.

U dekretu objavljenom na predsedničkom vebsajtu ne navodi se razlog za takvu odluku Zelenskog.

Osim ambasadora u Njemačkoj, biće povučeni i ukrajinski ambasadori u Indiji, Češkoj, Norveškoj i Mađarskoj.

Nije poznato da li će oni biti raspoređeni na druge pozicije.

Ukrajina i Njemačka se spore oko jedne turbine za pumpanje gasa ruske kompanije Gasprom, koja je radi popravke ranije poslata u Kanadu.

Njemačka, koja se oslanja na ruske energente, želi da Kanada vrati turbinu, dok je Ukrajina pozvala Otavu da je ne vrati. Kijev smatra da bi vraćanje turbine predstavljalo kršenje sankcija prema Rusiji.

12:29h

Ruske snage izvele su više od 20 napada na istoku Ukrajine uprkos izvještajima da su napravile operativnu pauzu, izjavio je danas regionalni guverner Sergij Hajdaj.

Vlada u Kijevu pozvala je ljude u južnim oblastima pod ruskom okupacijom da se evakuišu "svim mogućim sredstvima".

Guverner Luganska rekao je da je Rusija tokom noći izvela više od 20 artiljerijskih, minobacačkih i raketnih udara po pokrajini i ruske snage su da se njene snage su se približile granici sa susjednim Donjeckom.

"Pokušavamo da zaustavimo ruske oružane formacije duž cijele linije fronta", napisao je Hajdaj na Telegramu.

11:50h

Šef američke diplomatije Entoni Blinken pozvao je danas Kinu da osudi rusku "agresiju" u Ukrajini.

"Ovo je zaista vrijeme kada svi treba da ustanemo, kao što su to činile zemlje G20 jedna za drugom, da osudimo agresiju i zahtijevamo, između ostalog, da Rusija dozvoli pristup hrani blokiranoj u Ukrajini", rekao je Blinken.

Američki državni sekretar i kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji razgovarali su na Baliju, dan poslije sastanka članica G20 koje su izrazile neslaganja oko ruskog rata u Ukrajini i borbe sa globalnim posljedicama tog sukoba.

Blinken je rekao da Rekao ne vidi "nikakav znak" saradnje Rusije.

Američki zvaničnik je takođe rekao da je sa Vangom imao "korisne, iskrene i konstruktivne" razgovore.

Uprkos složenosti odnosa SAD-Kina, mogu sa izvjesnim uvjerenjem da kažem da su "naše delegacije smatrale da su današnje diskusije bile korisne, iskrene i konstruktivne", rekao je Blinken poslije pet sati razgovora.

On je takođe rekao da je izrazio duboku zabrinutost SAD zbog sve "provokativnije retorike i aktivnosti Pekinga prema Tajvanu" i podvukao važnosti održavanja mira i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu.

09:41h

Situacija na globalnom tržištu hrane biće izazovna zbog pogrešnih postupaka Zapada, upozorio je ruski predsjednik Vladimir Putin na sjednici vlade.

„Usljed okolnosti objektivne i subjektivne prirode, situacija na globalnim tržištima hrane će biti napeta. To je rezultat pogrešnih postupaka pojedinih naših (zapadnih) partnera, prije svega u sferi energetike i makroekonomske politike, jer sve ostalo proizilazi iz toga“, rekao je Putin.

On je takođe upozorio da bi nastavak korištenja sankcija protiv Rusije mogao da dovede do katastrofalnog rasta cijena na energetskim tržištima, pri čemu bi znatno više cijene energije pogodile domaćinstva širom Evrope, prenose Nezavisne novine.

„Da, znamo da Evropljani pokušavaju da zamijene ruske energetske resurse. Procjenjujemo da će rezultat tih aktivnosti biti rast cijena gasa na spot tržištu i povećanje cijene energenata za krajnje potrošače“, rekao je Putin na sastanku sa visokim državnim zvaničnicima koji je prenosila televizija.

Ruski lider je dodao da sve to još jednom pokazuje da sankcije prema Rusiji nanose mnogo više štete onim zemljama koje ih uvode.

„Dalje korišćenje sankcija može dovesti do još težih, bez pretjerivanja, čak i do katastrofalnih posljedica na globalnom energetskom tržištu", ocijenio je Putin.

Putin je saopštio da je proizvodnja nafte u Rusiji porasla od početka godine, dok je proizvodnja gasa blago opala.

„Proizvodnja nafte uključujući gasni kondenzat dostigla je 10,7 miliona barela dnevno u junu, što je za pola miliona barela više u odnosu na maj. Sveukupno, od početka godine do danas proizvodnja nafte je porasla 3,5 odsto na godišnjem nivou, a proizvodnja gasa je smanjena neznatno, dva odsto, u prvih pet mjeseci“, precizirao je Putin.

Bonus video: